Digitaal platform VBO ondersteunt digitalisering bedrijven

Het digitaal platform van het VBO ontving eerder deze maand Luc Windmolders om een artificiële-intelligentiestrategie (AI-strategie) voor België te bespreken. Daarnaast kwamen de eBox als unieke officiële mailbox en e-facturatie aan bod.

Geschreven door Raf Van Bulck, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
17 oktober 2018

Een Belgische AI-strategie

Luc Windmolders, hoofd van de beleidscel Digitale Agenda, Telecom en Post op het kabinet van minister De Croo, lichtte de plannen voor een Belgische AI-strategie toe. Een groep Belgische experts werkt aan een strategische AI-visie voor België en zal over enkele maanden een aantal prioritaire acties naar voor schuiven om deze strategie te realiseren. Hierbij wordt gekeken naar niches waarin België al sterk staat en waarin we ook internationaal de leiding kunnen nemen op AI-vlak.

eBox

De eBox als unieke officiële mailbox wordt steeds meer realiteit, zowel voor bedrijven als voor burgers. De eBox wordt steeds meer het verzamelpunt van alle digitale communicatie met de overheid. Steeds meer federale, regionale en lokale overheden zullen documenten digitaal ter beschikking stellen via de unieke eBox.

Ondertussen werkt het VBO, samen met de overheid en betrokken bedrijven, verder aan een kader voor de uitwisseling van berichten tussen bedrijven onderling. De eBox zal het mogelijk maken om bedrijven met zekerheid elektronisch aan te schrijven met een hoge graad van rechtszekerheid en zal een goedkoop alternatief voor papieren aangetekende zending bieden.

E-facturatie

Het VBO blijft zich ook inzetten om elektronische facturatie te promoten. Overstappen naar e-facturatie levert belangrijke voordelen op: zowel de verzender als de ontvanger besparen ongeveer € 5,5, realiseren een aanzienlijke administratieve vereenvoudiging en kunnen facturen beter opvolgen.

Het VBO focust zich op e-facturatie via het PEPPOL-model omdat het een pan-Europees, open en universeel platform is waarop ook de verschillende Belgische overheden aangesloten zijn. Vandaag zijn een aantal courante Belgische facturatiegewoonten zoals de korting contant en het leeggoed echter complex om te realiseren binnen de PEPPOL-regels. Daarom werkt het VBO, samen met diverse stakeholders, aan een aanvullende handleiding voor e-facturatie via PEPPOL in België. Daarin zal op een eenvoudige en duidelijke manier worden toegelicht hoe deze Belgische facturatiegewoonten verwerkt kunnen worden in e-facturen.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.