Week van de mobiliteit – Pieter Timmermans in bedrijf voor een vlotter verkeer

We geraken steeds moeilijker op onze bestemming. Dat voelen we zelf en wordt in deze Week van de Mobiliteit door enquêtes en statistieken allerhande bevestigd. Hoog tijd voor oplossingen en maatregelen. Niet zelden komen de doorbraken niet van boven uit, maar worden creatieve ideeën omgezet tot bruikbare technieken en concrete initiatieven op de werkvloer, in de bedrijven. VBO topman Pieter Timmermans koos er deze week een symbolische 5 uit en bracht ze een bezoek.

Geschreven door Sofie Brutsaert, COMPETENTIECENTRUM DUURZAME ONTWIKKELING & MOBILITEIT
21 september 2017

De kick-off gebeurde bij het Leuvense Ninatrans. Het transportbedrijf viel al vaker in de prijzen voor zijn verkeers- en milieuvriendelijk beleid, en hoort ook bij de pioniers van de ecocombi. Door het inzetten van dergelijke langere vrachtwagencombinaties, worden er niet minder dan 30% minder kilometers gereden met evenredig minder drukte op de weg.

Drive-Now, het autodeelsysteem van BMW, gelooft dan weer rotsvast in de toekomst van de elektrische deelwagen in de stad. Met meer dan 300 wagens beschikbaar in Brussel tonen de hippe gebruikers van nu hoe de stedelijke toekomst eruit ziet.

Icoms Detection en Pulsar Consulting, allebei gevestigd in Waals-Brabant, gooien het over een informatica-boeg. Met radars worden real time verkeersdata verzameld die ingezet worden om verkeersstromen beter te managen en de verkeersveiligheid te verhogen. Elk incident op de weg, veroorzaakt immers extra vertragingen. Eén op drie wagens in de stad rijdt voorts rond op zoek naar… parking. Pulsar Consulting pakt het probleem aan met een dynamisch parkeerbeheerssysteem. Indrukwekkend!

Ten slotte begeeft Pieter Timmermans zich naar Halle, hoofdkwartier van de retailgroep Colruyt. Colruyt heeft inmiddels een reputatie opgebouwd met een set aan initiatieven om werknemers op een vlotte maar tegelijk ook bewuste manier naar kantoor te krijgen en terug thuis. Pieter neemt zelf een kijkje in de kantoorbus, krijgt uitleg over het mobiliteitsbeleid en discussieert over het succes van het mobiliteitsbudget bij de Colruyt-werknemers.

Deze bezoeken worden mee ondersteund door de betrokken beroepsfederaties Febetra, Febiac, Agoria en Comeos.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.