Brexitcrisis mag niet uitmonden in een ‘no-deal scenario’

Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) betreurt dat het Britse House of Commons deze week het Brexitakkoord heeft weggestemd en vreest voor de gevolgen van een ‘no-deal scenario’. Deze negatieve stemming mag zeker niet automatisch leiden tot een ‘no-deal scenario’ en de resterende weken voor de exitday van 29 maart moeten ten volle benut worden. Ook de Belgische bedrijven moeten de nodige voorbereidingen treffen.

Geschreven door Benoit Monteyne, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
16 januari 2019

No-deal vermijden
Er moet koste wat het kost vermeden worden dat deze Brexitcrisis uitmondt in een ‘no-deal scenario’ waarbij de Britten de EU verlaten zonder scheidingsakkoord, zonder overgangsfase en zonder zicht op een duurzame toekomstige relatie met de EU. Zo’n ‘cliff-edge Brexit’, met de daaruit voortvloeiende douaneheffingen en -controles, zou een bijzonder harde klap betekenen voor de Belgische economie. Om een einde te stellen aan de Brexitchaos en de schade te beperken, blijven volgens het VBO maar twee valabele opties over:

Ten eerste kan May extra tijd kopen door een verlenging van de onderhandelingen aan te vragen en dus de Brexit te bevriezen. Die tijd kan ze gebruiken om de Britse politiek eindelijk op één lijn te krijgen en haar deal toch nog op één of andere manier door het parlement te krijgen. Zo komt er een ordentelijke Brexit met de nodige overgangsperiode. Of ze kan die tijd gebruiken om een tweede referendum te organiseren of te kiezen voor een nieuw model zoals lid worden van de Europese Economische Ruimte, zoals Noorwegen.

Ten tweede kan ze gebruikmaken van de recente uitspraak van het Europees Hof van Justitie dat beslist heeft dat het VK eenzijdig de exitprocedure kan intrekken. Zo kan May de ganse Brexitsaga terugdraaien en blijft het VK in de EU waar het thuishoort. Officiële cijfers van de Britse overheid tonen immers aan dat de Britse economie onder elke vorm van Brexit zware averij oploopt, gaande van een verlies van 3,9% met het voorliggende Brexitplan tot maar liefst een inkrimping van 9,3% bij een ‘no-deal Brexit’.

Goede huisvader
Hoewel een scenario zonder akkoord onaanvaardbaar blijft voor de Belgische werkgevers, roept het VBO onze ondernemingen op zich actief op die mogelijkheid te blijven voorbereiden. De ‘Brexit Impact Scan’ die de FOD Economie onlangs beschikbaar maakte, geeft een overzicht van de voorbereidingen die u kunt treffen, van de gevolgen in geval van een ‘cliff-edge Brexit’ en tips om de impact ervan te beperken. Ook raadt het VBO de bedrijven aan om gehoor te geven aan de oproep van de douanediensten in verband met het EORI-nummer. Bovendien publiceerde de Europese Commissie een reeks voorbereidende mededelingen die nuttig kunnen zijn bij de voorbereidingen.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.