Goede voornemens voor 2018: de to-do list is nog lang

Of het nu over Soedan, Catalonië of de juridische uitwerking van het zomerakkoord gaat, het beeld van het politieke toneel oogt niet fraai. De relatieve rust van de feestdagen bracht daarbij geen soelaas. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) vreest dat 2018 een jaar van permanente kiescampagne zal worden, waarbij weinig structurele maatregelen genomen worden. De werkgeversorganisatie daagt daarom elk lid van de federale regering uit tot het naleven van één goed voornemen dit jaar, te beginnen met premier Charles Michel en minister van Werk Kris Peeters.

Geschreven door Bart Croes / Sophie Sine, COMMUNICATION & EVENTS
09 januari 2018

Over de actie en de prioriteiten van het VBO

De actie via sociale media zal lopen van dinsdag 9 januari tot en met vrijdag 19 januari. De volgende dagen zullen ook Jan Jambon, Alexander De Croo, Didier Reynders en de andere leden van de regering een voorstel van voornemen voorgeschoteld krijgen.

Het VBO heeft zelf vier prioriteiten uitgestippeld waarrond de verschillende overheden in ons land dit én volgend jaar nog maatregelen zouden moeten nemen. In deze opinie kunt u deze vier prioriteiten terugvinden.

Charles Michel en het investeringspact

In 2011-2015 werd slechts 2,4% van het bbp geïnvesteerd in vaste activa (wegen, spoorwegen, scholen, enz.). Dat is 0,6 procentpunt-bbp minder dan gemiddeld in onze 3 buurlanden en ongeveer 0,4 procentpunt-bbp minder dan gemiddeld in de Europese Unie. Het is ook slechts de helft van wat in de periode 1970-1983 geïnvesteerd werd.

Na jaren van onderinvestering is het nu hoog tijd om opnieuw in te zetten op gerichte productieve investeringen in onder andere digitalisering, mobiliteit en energie, zonder de noodzaak uit het oog te verliezen om de begrotingssituatie op orde te blijven brengen en zonder de hoge schuldgraad van ons land te vergroten.

Onze vraag aan de eerste minister luidt dan ook als volgt: beste @CharlesMichel, hoe gaat u het investeringspact verder uitrollen in 2018?

Kris Peeters en de knelpunteconomie

Het VBO verwacht dat de economische groei dit jaar zal versnellen tot minstens 2%. In deze context, en gezien de daling van de werkloosheid in de voorbije jaren, beginnen bepaalde kraptes op de arbeidsmarkt zich al te laten voelen.

Onze vraag aan de minister van Werk luidt dan ook als volgt: beste @peeters_kris1, hoe kan u de ondernemingen helpen om de meer dan 130.000 openstaande vacatures in te vullen?

Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO: ‘Met onze actie willen we een oproep doen aan het beleid: laat partijpolitieke manoeuvres het beleid niet ondergraven en de geboekte successen niet uithollen. 2018 mag geen jaar van permanente kiescampagne worden. Zelf hebben we voor elk van de thema’s die we naar voren schuiven constructieve voorstellen.’


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.