Sociale zekerheid boekt tekort van 581 miljoen euro in 2018

Uit de jongste cijfers voor de begrotingscontrole blijkt dat de begrotingssituatie van de sociale zekerheid er in 2018 met 93 miljoen op vooruitgaat t.o.v. de update van juli. Niettemin zou de sociale zekerheid het jaar afsluiten met een tekort van 489 miljoen euro.

Geschreven door Alice Defauw , COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
19 december 2018

De begrotingsnotificaties, de technische correcties en de evolutie van de volumefactoren in de prestaties hebben een impact op de schattingen. Zo dalen de inkomsten met 19 miljoen euro (t.o.v. de begroting in juli). Dat is voornamelijk te wijten aan de nieuwe schattingen met betrekking tot de maatregel voor de startersjobs en de regularisatie van studiejaren. De uitgaven nemen dan weer af met 112 miljoen euro. Die uitgavedaling (t.o.v. de begroting in juli) is voornamelijk te verklaren door de nieuwe schatting van de pensioenprestaties gelinkt aan de volumefactor.

Volgens de cijfers zou de initiële begrotingssituatie van 2019 ook verbeteren (met 73 miljoen), maar nog steeds uitkomen op een tekort (van 17 miljoen). Die cijfers moeten echter met een korrel zout genomen worden, aangezien er nog bepaalde elementen zijn die een impact zouden kunnen hebben, bijvoorbeeld de welvaartsenveloppe (die op dit moment opgenomen is in de interdepartementale provisie).

VBO – Om de houdbaarheid van onze sociale zekerheid op lange termijn te blijven garanderen, moeten we enerzijds de inkomsten veiligstellen (door in het bijzonder groei en werkgelegenheid aan te moedigen) en anderzijds de evolutie van de uitgaven onder controle houden en vermijden dat die exponentieel stijgen.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.