500 euro netto bijverdienen: hoorzitting in de Kamer

In het kader van een hoorzitting van de leden van de Nationale Arbeidsraad (NAR) georganiseerd bij de Commissie voor de Sociale Zaken van de Kamer van Volksvertegenwoordigers, zette Catherine Vermeersch (eerste adviseur bij het competentiecentrum Werk & Sociale zekerheid) voor het VBO de grote lijnen uiteen van het advies van de NAR van 29 november 2017 (*).

10 januari 2018

Hoewel de doelstelling van het nieuw wettelijk kader voor verenigingswerk en occasionele diensten tussen burgers lovenswaardig is, wordt er gevreesd dat de vage definities en het gebrek aan waarborgen de deur openzetten voor misbruik. Zo werd het grote risico op oneerlijke concurrentie aangehaald, net als het risico dat professionele activiteiten verschuiven naar bijverdiensten vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Tot slot moet de cumulatie met uitkeringen van tijdskrediet, landingsbanen en ouderschapsverlof expliciet worden uitgesloten.

(*) Lees het artikel 500 EUR bijklussen – de NAR geeft de regering een slecht rapport


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.