Gratis kit cybersecurity om personeel te sensibiliseren

Cyberveiligheid is niet alleen een zaak van technologieën en processen. Het is ook een zaak van mensen. Meer dan 30% van de cyberveiligheidsincidenten is het gevolg van menselijke fouten. En elke onderneming of organisatie is een netwerk van mensen. Daarom is bewustzijn creëren bij werknemers rond cyberrisico’s één van de beste manieren om zich tegen cyberaanvallen te beschermen.

Geschreven door Anneleen Dammekens, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
01 maart 2017

De Cyber Security Coalition stelt sinds kort een gratis kit ter beschikking van alle bedrijven en organisaties om hen te helpen precies dat te doen. De Cyber Security KIT is een kant-en-klaar pakket waarmee elke onderneming of organisatie onmiddellijk aan de slag kan om haar personeel te sensibiliseren. Het gaat om eenvoudige training tools die de onderneming of organisatie helpen om de fundamenten van cybersecurity te bespreken met medewerkers. Het gaat om basisprincipes die belangrijk zijn voor de werking van elke onderneming of organisatie, maar die ook nuttig zijn voor de medewerkers in hun persoonlijke leven.

De KIT is opgebouwd rond drie thema’s:

- sterke wachtwoorden: waarom zijn ze belangrijk en wat is een sterk wachtwoord?
- phishing mails: hoe herken ik zo’n mail en wat doe ik ermee?
- social engineering: wat is het en hoe kan ik het proberen te vermijden?

Per thema bevat de KIT een beeld (te gebruiken als screensaver of affiche), een e-mailbericht om te versturen naar het personeel en een korte PowerPoint presentatie. Bij de KIT krijgt de onderneming of organisatie eveneens een ‘teasermail’, een praktisch ‘roadbook’ en een ‘planning’ waarin uitgelegd wordt hoe de KIT te gebruiken.

VBO – Het VBO is een van de oprichtende leden van de Cyber Security Coalition. Deze Coalition is, zoals de naam het zegt, een alliantie tussen drie grote sectoren: de academische, de publieke en de private sector. Door krachten te bundelen, willen de leden van de Coalition cyberveiligheid in België naar een hoger niveau tillen. De Cyber Security KIT is een prachtig resultaat van de samenwerkingen binnen de Coalition.


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.