Wist u… dat u met een makkelijk zinnetje een moeilijk wachtwoord kunt onthouden?

Het staat vast dat een sterk wachtwoord nog altijd één van de meest efficiënte manieren is om computers en de gegevens die ze bevatten, te beveiligen.

Geschreven door Anneleen Dammekens, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
30 augustus 2017

Waarom gegevens beveiligen?
Iedereen heeft er zowel op het werk, als thuis, baat bij om ervoor te zorgen dat niet de eerste de beste hacker met jouw informatie aan de haal kan gaan. Zo zit er achter het wachtwoord van je mailbox bijvoorbeeld een schat aan informatie over jou (dagindeling, collega’s, werk, toegang tot andere accounts of applicaties, enz.)

Het is dus echt geen overbodige luxe om de toegang tot je computers - ook je smartphone is een computer! - te beveiligen.

En wat is dan is een sterk wachtwoord?
Hoe langer het wachtwoord en hoe meer verschillende soorten tekens het bevat, hoe sterker.

Een sterk wachtwoord bevat minimaal 14 tekens, waaronder naast letters en cijfers minstens ook spaties, hoofdletters, leestekens of andere symbolen. Om een complex wachtwoord gemakkelijk te onthouden, kan je met een wachtzin werken. Vb. “Wistu? 1_Sterkw8chtwrd is t0p!”

Een sterk wachtwoord is niet genoeg!
Om een sterk wachtwoord sterk te houden, is het belangrijk het niet met anderen te delen. Zorg er ook voor dat je niet steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt, vb. gebruik op het werk niet hetzelfde wachtwoord als thuis. Ten slotte is het ook aangewezen om je wachtwoord regelmatig te wijzigen.

Meer tips nodig? Surf naar ‘REFLECT – Cyberveiligheid, ook uw verantwoordelijkheid


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.