Uitzendwerk een pak veiliger dan 20 jaar geleden

Op 14 december 2018 vierde Preventie en Interim (PI) zijn 20ste verjaardag op een druk bijgewoond event in het stemmige Hôtel de la Poste op de site van Tour&Taxis in Brussel. 

Geschreven door Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
09 januari 2019

Het is cruciaal dat werkgevers er alles aan doen om de veiligheid en de gezondheid van hun uitzendkrachten te garanderen. Om dat te bevorderen, werd 20 jaar geleden een Centrale Preventiedienst voor de Uitzendsector, “Preventie en Interim”, opgericht, die uniek is in Europa. 

Elk uitzendbureau in België sluit zich verplicht aan bij PI en stelt een verbindingspersoon aan die samen met de PI-adviseurs bijdraagt tot de veiligheid en gezondheid van de uitzendkrachten tijdens hun werk bij de klant-gebruiker.

Het basisprincipe van de welzijnswet is dat elke werkgever (‘klant-gebruiker’) zijn werknemers en uitzendkrachten beschermt tegen arbeidsongevallen, beroepsziekten en psychosociale risico’s op de werkplek. De uitzendonderneming staat in voor een juiste selectie, voor de overdracht van algemene informatie over veiligheid en gezondheid gelinkt aan de job en voor de organisatie van het voorafgaand gezondheidsonderzoek van uitzendkrachten. Centraal instrument in dat verhaal is de werkpostfiche, op te stellen door de klant-gebruiker. Deze fiche is een staalkaart van de betrokken werkpost met een overzicht van alle risico’s en genomen preventiemaatregelen op basis waarvan de uitzendonderneming haar deel van het welzijnsverhaal invult. De werkpostfiche is meteen het sterke punt én de zwakke schakel indien niet of onvoldoende ingevuld door de werkgever.

De eerste directeur, Hendrik De Lange, verrichtte pionierswerk en huidig directeur van PI, Marijke Bruyninckx, toonde aan dat de resultaten van de voorbije 20 jaar gezien mogen worden. Sinds de oprichting van PI is het aantal werkuren van uitzendkrachten in België nagenoeg verdubbeld, terwijl het aantal ongevallen per gewerkt uur van de uitzendkrachten met 60% is gedaald. Ook halveerde de ernst van de arbeidsongevallen. We kunnen dus zeggen dat de uitzendsector op dat vlak volwassen geworden is. Ieder uitzendbureau beschikt vandaag over geschoolde preventieadviseurs en verbindingspersonen die het ideale doorgeefluik zijn van kennis naar de uitzendconsulenten. Preventie en Interim zal de komende jaren onverdroten blijven timmeren aan veiliger uitzendwerk met o.a. vernieuwde impulsen voor de werkpostfiche. Als VBO wensen we hen alle succes én zeggen we onze blijvende steun toe.

> Meer info: www.p-i.be en www.werkpostfiche.be


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.