26 september 2017

CYCLUS "De Middagen van de intellectuele eigendom" - Lunchconferenties 2017 - 3e sessie: 26.09.2017

In 2017 pikte het VBO terug de draad op van zijn conferentiecyclus “de middagen van de intellectuele eigendom”. In het eerste semester vonden reeds twee lunchconferenties plaats.

Er komen dus nog twee sessies aan, op 26 september en 23 november!

Een ruime waaier Belgische, Franse en Duitse experts delen graag hun analyse en praktische ervaring met u!

Aarzel niet om in te schrijven voor de twee komende sessies! Ontdek hieronder het programma.


PROGRAMMA: LUNCHCONFERENTIES 2017

  • 26 september 2017: Overzicht van de actualiteit 2016-2017 inzake intellectuele eigendom

Het nieuwe werkjaar is uit de startblokken. De ideale gelegenheid om stil te staan bij de nieuwigheden op het vlak van intellectuele eigendom. Een eerste onderwerp dat de ondernemingen onder de knie moeten krijgen, is de nieuwe IE-fiscaliteit. Tegemoetkomend aan de eisen van de OESO heeft België – met terugwerkende kracht per 1 juli 2016 –  een nieuwe regeling voor de aftrek van innovatie-inkomsten ingevoerd. Twee vragen zijn meteen aan de orde: wat zijn de toepassingsvoorwaarden van dit nieuwe regime, en hoe het zit met de overgangsregeling? Een tweede kwestie is hoe het staat met het ‘unitair octrooi’, met name ingevolge de brexit en de Duitse beslissing om de ratificering uit te stellen. Ook schetsen we een kort overzicht van de belangrijkste recente rechtspraak inzake auteursrecht, tekeningen en modellen en merkenrecht.

Al de jongste ontwikkelingen en nieuwigheden worden u op dynamische wijze bijgebracht door Europese specialisten in de verschillende IE-domeinen.

Sprekers:

Hans Dhondt, advocaat-vennoot, Janson Baugniet (NL): “Actuele stand van zaken over het unitair octrooi en de Unified Patent Court (UPC) en korte bespreking van enkele recente rechtszaken in auteursrecht, modellenrecht en merkenrecht”

Frédéric Fosseur, advocaat-vennoot, Janson Baugniet (FR): “La nouvelle déduction fiscale pour revenus d’innovation: mode d’emploi et mise en perspective avec l’ancien régime de déduction pour revenus de brevets”

Hugues Derème, Deputy Director General, Benelux Office for Intellectual Property (EN): “Upcoming entry into force of the protocols amending the Benelux Convention on Intellectual Property (trade marks and designs) and transposition of the Trade Mark Package”

  • 23 november 2017: Uberisering, internet der dingen en aansprakelijkheid van robots: nieuwe juridische uitdagingen voor de bedrijfswereld

In deze workshop worden drie onderwerpen behandeld die een even vernieuwend als vrijwel onontgonnen terrein zijn voor juristen, en dan vooral vanuit het oogpunt van de intellectuele eigendom: het fenomeen uberisering en de 'peer-to-peer'-economie, geconnecteerde voorwerpen (waarvan er volgens sommige studies tegen 2020 meer dan 80 miljard zullen zijn) en de aansprakelijkheid van robots (onderwerp waarover het Europees Parlement zich zopas heeft gebogen).

Sprekers:

  • Mr. Buydens, advocate, Janson Baugniet (Uberisering)
  • Mr. Benjamin Docquir, advocaat, Osborne Clarke (Internet der dingen)
  • Dr. Hendrik Schöttle, advocaat, Osborne Clarke (Munich Office) (aansprakelijkheid van robots)


Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.

VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.