Back to ‘The future of work’ – Strategieën voor de digitale transitie
In een studie die het VBO samen met Agoria en Deloitte opzette, wordt het aantal verdwijnende jobs tot 2030, profielen die niet langer gevraagd zullen worden, geschat op 127.000. Als werknemers met een verdwijnend jobprofiel zich niet omscholen naar een andere job en in de werkloosheid terechtkomen, betekent dat een gemiddelde kost voor de overheid van 4,8 miljard euro. Het VBO, Agoria en Deloitte stelden die studie onlangs voor tijdens een meer dan geslaagd debatevent.
Onze manier van werken, leven en wonen ondergaat heel wat transities, onder meer op het vlak van technologie, data & digitalisering, en energie. Die (r)evoluties hebben een significante impact op de brede samenleving, en dus zeker op het economisch weefsel en de arbeidsmarkt. Ondernemingen gaan hier volop mee aan de slag, wat op zijn beurt een impact heeft op huidige en toekomstige werknemers. Bestaande functies doven uit, nieuwe komen in de plaats. De vraag is hoe we ondernemingen en mensen kunnen begeleiden richting nieuwe skills en competenties. Hoe kunnen we op die evoluties anticiperen om naar de nieuwe gevraagde skills toe te groeien?
Het VBO, Agoria en Deloitte geven samen een antwoord op die vragen en formuleren in een uitgebreid rapport aanbevelingen en strategieën voor zowel het beleid en de bedrijven, als voor het individu. Tijdens het evenement presenteerden Nathalie Vandaele (Human Capital Partner Deloitte), Jeroen Franssen (Senior Expert Talent, Labour Market & Organisation Agoria) en Monica De Jonghe (directeur-generaal VBO FEB en Executive Manager van het competentiecentrum Werk & Sociale Zekerheid) de grote lijnen en aanbevelingen van het rapport ‘The future of work - Strategieën voor de digitale transitie’. Vervolgens vond een debat plaats tussen Sammy Mahdi (voorzitter CD&V), Georges-Louis Bouchez (voorzitter MR), Françoise Chombar (voorzitster raad van bestuur Melexis) en Hélène Portegies (CHRO Allianz Benelux).
> U kunt het evenement hier (her)bekijken.
> Lees ook ‘the future of work’: niet omscholen kost overheid bijna 5 miljard per jaar
> Lees het volledige rapport The future of work – Strategieën voor de digitale transitie