VBO trapt vijfde editie van Young Talent in Action XXL af

Tweejaarlijks organiseert het VBO Young Talent in Action XXL (YTiA XXL), een interactief platform waar leerlingen uit het (voor)laatste jaar secundair onderwijs, studenten en jonge ondernemers tussen 17 en 27 jaar hun eigen talenten leren ontdekken. Concreet omvat Young Talent in Action zowel een digitaal platform als een aantal evenementen die jongeren inspireren over hun professionele toekomst, weg van de platgetreden paden om hen beter voor te bereiden op de vele mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Bepalend voor het succes van YTiA zijn de vele contacten van jongeren met onder meer CEO’s en HR-verantwoordelijken uit verschillende sectoren. Dit jaar zullen meer dan 3.000 Nederlandstalige en Franstalige jongeren deelnemen, een unicum. Inschrijven voor de volgende editie, die plaatsvindt van 2 oktober tot 13 november 2023 in vijf Belgische steden, kan vanaf nu. De eerste afspraak is in Luik.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
09 juni 2023

Eigen talenten ontdekken en ontplooien

YTiA wil met een community van jonge talenten bruggen slaan tussen de verschillende spelers in de ‘wereld van werk’ en jongeren. En dat op een innovatieve en begeesterende manier. Zo kunnen leerlingen uit het secundair onderwijs en jongeren onder de 27 jaar tijdens de evenementen speeddaten met CEO's en HR-verantwoordelijken van Belgische ondernemingen om elkaar te inspireren en van gedachten te wisselen. Ze krijgen er ook een pak concrete informatie over de beroepen van de toekomst en er staan professionals en experten op het terrein klaar om op al hun vragen te antwoorden.


Daarnaast kunnen deelnemende jongeren hun professionele vaardigheden aanscherpen in interactieve workshops (‘labs’), en zich laten inspireren door leeftijdsgenoten die hun parcours en verhalen delen tijdens ‘inspirational talks’.
Het slotevent in de Brusselse BOZAR wordt dit jaar opgezet in samenwerking met YouthStart, een organisatie die zelfvertrouwen bij kanszoekende jongeren stimuleert en hen via trainingen en coaching de kans biedt om hun ambities waar te maken.


Evenementen over heel België

Om de arbeidsmarkt zo dicht mogelijk bij de deelnemers te brengen, komt Young Talent in Action naar de jongeren van het secundair onderwijs toe met 6 gratis events op 5 vlot bereikbare locaties. Dit jaar vinden de sessies plaats in:

  • Luik op 2 oktober (Europa Expo in het station Luik-Guillemins)
  • Wilrijk op 26 oktober (Kwartier Valaar van de Federale Politie)
  • Gent op 6 november (Gent ICC)
  • Bergen op 9 november (conferentiecentrum WCCM)
  • Brussel op 13 november (BOZAR), zowel met een Franstalig als Nederlandstalig event.

Op het einde van het rijkgevuld programma op 13 november in de Brusselse BOZAR, is er een groot slotevenement voor zowel jongeren, HR-verantwoordelijken als bedrijfsleiders en ondernemers waar inspirerende sessies, debatten en workshops centraal staan. Het slotevenement moet de apotheose worden van een intens, maar leerrijk traject voor zowel jongeren als bedrijfswereld. Voor de organisatie van dit slotevent bundelen dit jaar VBO en YouthStart de krachten. Catherine Mosbeux, CEO ad interim van YouthStart Belgium: “Onze missie is gebaseerd op de diepe overtuiging dat elke jongere unieke talenten bezit. Young Talent in Action is dan ook de gelegenheid bij uitstek voor jongeren die op zoek zijn naar opportuniteiten en kansen.”


Uniek platform voor jongeren op de arbeidsmarkt

Young Talent in Action (YTiA) is een interactief platform dat in 2015 gelanceerd werd door het VBO. Jongeren kunnen er hun ideeën en visies op de beroepswereld delen. Het is een plek waar jongeren laten horen wat ze verwachten van hun toekomstige werkgever. En waar er ook naar hen wordt geluisterd. YTiA wil vooral bruggen bouwen tussen enerzijds de verschillende spelers in de bedrijfswereld en anderzijds de jongeren om de (mis)match tussen opleiding, vorming en arbeidsmarkt weg te kunnen werken. Om de behandelde thema’s en activiteiten zo nauw mogelijk te laten aansluiten bij de verwachtingen van beide doelgroepen, peilen we voor de start van YTiA aan de hand van een jaarlijkse representatieve enquête (‘Bridging the Future’ - in samenwerking met AG Insurance en iVox) naar de verwachtingen van zowel werkgevers als jongeren.


“Een derde van de jongeren vindt dat school hen onvoldoende voorbereidt op de arbeidsmarkt. Het VBO komt aan die bezorgdheid tegemoet door evenementen zoals YTiA te organiseren”, zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO. “De jongeren maken zo rechtstreeks kennis met de bedrijfswereld en kunnen hun verwachtingen delen. Hoe meer jongeren een job vinden waar ze hun echte talenten kunnen inzetten, hoe beter. Voor de jongeren en voor ons, de ondernemingen, maar ook voor de maatschappij.


We laten u graag kennismaken met de unieke dynamiek van Young Talent in Action via de aftermovie van de vorige editie: https://youtu.be/5SWgIaxUYYI

Informatie over de YTiA-evenementen: https://xxl.youngtalentinaction.be/nl
Informatie over het YTiA-platform: https://www.youngtalentinaction.be/
Informatie over YouthStart: https://youthstart.be/

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.