Genoteerde vennootschappen – Hoe regel je de relaties tussen vennootschappen van eenzelfde groep?

Hoe regel je de transacties binnen een groep van vennootschappen of tussen de genoteerde vennootschappen en één van haar bestuurders? Met andere woorden: hoe regel je de relaties en transacties tussen verbonden partijen? Wat is de taak van de raad van bestuur en die van de onafhankelijke bestuurders? Welke rapportering is noodzakelijk? Wat zijn de sancties bij niet-naleving van de wettelijke bepalingen?


Christine Darville, COMPETENTIECENTRUM RECHT & ONDERNEMING
08 maart 2016

Dit zijn belangrijke vragen in het leven van de genoteerde vennootschappen. Transacties met verbonden partijen kunnen namelijk nadelig zijn voor ondernemingen en hun aandeelhouders aangezien zij de verbonden partijen de mogelijkheid kunnen geven om zich een deel van de ondernemingswaarde toe te eigenen.

In deze context hebben de Commissie Corporate Governance, de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten en het Instituut van de Bedrijfsrevisoren voor de genoteerde vennootschappen een toelichtingsnota uitgewerkt om hen te helpen bij de naleving van de bepalingen met betrekking tot transacties met verbonden partijen.

De genoteerde vennootschappen een leidraad bieden voor het begrijpen van de regels die van toepassing zijn op de relaties en transacties met verbonden partijen en van hun draagwijdte, en hen helpen om deze regels toe te passen, dat is het doel van deze toelichtingsnota.

De toelichtingsnota is beschikbaar op de website van de Commissie Corporate Governance.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.