10 redenen waarom een doortastende versterking van onze competitiviteit nodig is
Al sinds het begin van dit jaar luiden we de alarmbel rond de verslechterende competitiviteit van ons land. We doen dat niet voor ons plezier, het is een economische wetmatigheid die we al vroeg konden voorspellen, en waarop we dus ook op tijd hadden kunnen inspelen.
Uit ervaring weten we dat met tijdig ingrijpen we harde en asociale maatregelen kunnen vermijden. Maar omgekeerd, hoe langer men het probleem ontkent en negeert, hoe asocialer de ingrepen nadien zullen zijn. We zijn nu op een punt gekomen dat symbolische en kleine tussenkomsten niet meer helpen, alle indicatoren staan nu bloedrood.
- Het inflatiecijfer is in september gestegen naar 11,27%. Dat is het hoogste cijfer in 47 jaar.
- De loonkostenhandicap met de buurlanden loopt op tot 16% tegen 2024. Concreet wil dat zeggen dat een uur arbeid in België 45 euro kost, en in de buurlanden 38 euro.
- Voor 60% van de in de Economic Risk Management Group (ERMG) -enquête bevraagde bedrijven vormen de gestegen arbeidskosten vandaag een belangrijke rem op de economische activiteit. Dat is zelfs nog hoger dan de 56% van de bedrijven die de gestegen energiekosten als een belangrijke rem beschouwt.
- Het aantal faillissementen neemt opnieuw toe. Volgens de laatste cijfers is september de tweede maand dit jaar waarin de kaap van de duizend faillissementen werd overschreden. Sectoren zoals bouw en horeca zijn op dit moment het zwaarst getroffen. Het percentage bedrijven dat verwacht binnen de 6 maanden de boeken te moeten neerleggen is weer gestegen tot boven 5% (het hoogste peil sinds het einde van de COVID-crisis) en in de voedingsdistributie zelfs tot bijna 20%.
- Het niveau van bezorgdheid over de economische toestand bij de bedrijven (score tussen 7,5 en 8 op 10) is in september 2022 gestegen tot boven het piekniveau van de eerste COVID-lockdown (toen tussen 7 en 7,5 op 10).
- De marges van bedrijven smelten als sneeuw voor de zon door de exponentieel gestegen energiefacturen en de ongeziene stijging van de loonkosten. Van de stijging van de totale kosten met 30% of meer, slagen de bedrijven er volgens de ERMG-enquête maar voor minder dan de helft in om die door te rekenen. En de zwaarste klap van de gestegen gas- en elektriciteitsprijzen moet dan nog komen als eind dit jaar veel contracten met vaste prijzen ten einde lopen.
- Orderboekjes lopen leeg. Bedrijven hebben nu al minder werk en zien het aantal toekomstige opdrachten slinken. Bedrijven plannen volgens de ERMG-enquête ook zelf 15% minder investeringen. Investeringsplannen worden on hold geplaatst om de kaspositie te verbeteren of simpelweg verplaatst naar andere vestigingen in het buitenland.
- Ook Duitse bedrijfsleiders zijn niet optimistisch. Zij zien de Duitse economie vertragen en Duitsland afstevenen op een recessie. En als het regent in Berlijn, dan druppelt het in Brussel. Als onze grootste handelspartner in economisch zwaar weer belandt, dan zullen wij onvermijdelijk de gevolgen voelen.
- Het ondernemersvertrouwen neemt zwaar af. Dat cijfer is vorige maand met 11 punten gezakt, een van de grootste dalingen ooit.
- De rentevoeten blijven stijgen en alle macro-economische indicatoren wijzen op een verdere stijging van de rentevoeten in de nabije toekomst. Daardoor zullen steeds minder ondernemingen geneigd zijn om een lening aan te gaan voor een investering, en die dus uitstellen.
Als er in de komende dagen naar aanleiding van de voorbereiding van de State of the Union, geen doortastende maatregelen komen voor een versterking van onze competitiviteit dan zou de impact op ons economisch weefsel, en dus op de jobs en het beschikbaar inkomen, groot kunnen zijn. We roepen de federale regering dan ook met aandrang op om dat niet te laten gebeuren.