België slechts 26STE meest competitieve economie!

IMD publiceert net als andere organisaties zoals het World Economic Forum jaarlijks een ranglijst van de meest competitieve landen. Na twee jaar te zijn gestegen, geeft België in 2018 drie plaatsen prijs, waardoor het slechts 26e staat op een totaal van 63 onderzochte landen. Dat is maar net in de bovenste helft. Nederland staat in diezelfde ranglijst 4e (+1), Duitsland 15e (-2) en Frankrijk 28e (+3).


Carole Dembour, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
29 mei 2018

Drie indicatoren stuwen ons land omhoog in het klassement: de maatschappelijke context, met name sociale cohesie en gendergelijkheid (7e plaats), onderwijs (2e plaats) en internationale handel (12e plaats). De bedrijfsleiders die aan de peiling deelnamen, haalden de scholingsgraad van het personeel, het hoge onderwijsniveau en de sterke R&D-cultuur aan als belangrijkste troeven die ons land aantrekkelijk maken.

De negatieve punten komen dan weer overeen met vijf uitdagingen voor onze economie:

  • Aanpakken van de mismatch op de arbeidsmarkt;
  • Meer (overheids-)investeringen in de (mobiliteits-)infrastructuur;
  • De arbeidskosten blijven terugdringen om terug aan te sluiten bij wat gangbaar is bij onze belangrijkste handelspartners;
  • Een efficiëntere overheid;
  • Fors terugdringen van de administratieve lasten.

Deze aandachtspunten vragen om sterke maatregelen die ook snel worden uitgevoerd om terug plaatsen te kunnen stijgen op de competitiviteitsladder.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.