IMD-rangschikking: weer een plekje lager!

Het IMD (International Institute for Management Development) publiceert elk jaar, net als andere organisaties zoals het World Economic Forum, een rangschikking van de meest competitieve economieën.

 


Carole Dembour, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
27 mei 2019

Het podium wordt bekleed door respectievelijk Singapore, Hong Kong en de Verenigde Staten. België verloor in 2018 al drie plaatsen en verliest er dit jaar nog een. Daarmee staat ons land op de 27e plaats van de 63 onderzochte landen, we zitten dus nog maar nipt bij de eerste helft. Hoe doen onze buurlanden het? Nederland bezet de 6e plaats (-2), Duitsland staat op 17 (-2) en Frankrijk op 31 (-3).

Drie indicatoren stuwen ons naar boven: onderwijs (5e plaats), internationale handel (8e plaats) en de maatschappelijke context, met name sociale cohesie en gendergelijkheid (14e plaats). De bedrijfsleiders die aan de peiling deelnamen, haalden de scholingsgraad van het personeel, het hoge onderwijsniveau en de sterke R&D-cultuur aan als belangrijkste troeven die ons land aantrekkelijk maken.

De negatieve punten komen dan weer overeen met vijf uitdagingen:

  • De belastingwig blijven verkleinen;
  • De flexibiliteit van de arbeidsmarkt verhogen en het activeringsbeleid verderzetten;
  • Vorming doorheen de hele loopbaan promoten;
  • Oriënteren naar STEM-richtingen en technische beroepen;
  • Het tekort aan investeringen in infrastructuur dekken.

Die aandachtspunten vereisen snel sterke maatregelen om terug op te klimmen op de competitiviteitsladder.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.