Zonder loonnorm, geen automatische loonindexering

Het ABVV-FGTB houdt op 24 september een Nationale Manifestatie tegen de wet van ’96. De socialistische vakbond is van oordeel dat de huidige wet ‘niet werkt’, omdat de door de CRB (Centrale Raad voor het Bedrijfsleven) berekende maximaal beschikbare marge ‘niet voldoende onderhandelingsmarge toelaat’. Het ABVV eist daarom een ‘fundamentele hervorming’ van de wet van ’96.


Edward Roosens, COMPETENTIECENTRUM DIGITAAL & INNOVATIEF ONDERNEMEN Christophe Ernaelsteen, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
21 september 2021

Merk op: de vakbond vraagt geen afschaffing van de wet. En dat is niet toevallig. Want, in de wet, een evenwichtig werkstuk, staat tot driemaal toe vermeld (art. 5, art. 6, §4 en art. 8) dat de indexeringen en de baremieke verhogingen steeds gegarandeerd zijn …

Daarmee heeft de automatische loonindexering die eigenlijk een optelsom is van tientallen sectorale cao’s uit de naoorlogse jaren, meteen ook een verhoogde wettelijke ‘bescherming’ verkregen. Hetzelfde geldt voor de automatische baremieke verhogingen die in België vooral belangrijk zijn in een aantal bediendensectoren en daar eveneens bij sectorale cao zijn afgesloten.

> Lees de flyer van het VBO 'Zonder loonnorm, geen automatische loonindexering'

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.