De vierde editie van BRIEC - From Artificial Intelligence to Industrial Applications

Op 23 september vond de vierde editie van BRIEC (Belgian Research, Innovation and Entrepreneurship Community (BRIEC)) plaats. Het waren wel degelijk echte breinen die samen waren gekomen om ons meer te vertellen over artificiële intelligentie (AI). BRIEC, opgericht in 2018, wil de innovatie over de grenzen (van de sectoren, de bedrijven, de regio’s ...) heen stimuleren.


Amélie Wuillaume, COMPETENTIECENTRUM DIGITAAL & INNOVATIEF ONDERNEMEN
04 oktober 2021

Concreet organiseert BRIEC regelmatig thematische bijeenkomsten over 7 grote maatschappelijke uitdagingen (1), waar  experten hun ervaringen delen. Naast die uitwisselingen zijn de sessies er ook en vooral om kennis te kunnen maken met innovatiespecialisten uit de academische wereld, onderzoeksinstituten, kleine en grote ondernemingen enz., om zo het innovatiepotentieel van ons land te vergroten.

Na de sessies over innovatie in gezondheidsproducten en therapeutische hulpmiddelen, stedelijke mobiliteit en globale levenskwaliteit en tot slot CO2-uitstoot in de energievoorziening, de industriële productie en de bouw, is deze editie van de BRIEC gewijd aan artificiële intelligentie en de verschillende industriële AI-toepassingen.

Na een inleidend woordje van Pieter Timmermans (CEO van het VBO) volgden uiteenzettingen van Staatssecretaris Mathieu Michel en Stijn (Stan) Christaens, CTO van Collibra en keynotespreker, die het parcours van Collibra, in 2019 de eerste Belgische eenhoorn (2), uit te doeken deed. Dankzij de inspirerende woorden van de sprekers kregen onze deelnemers meer inzicht in het belang van AI voor onze economie.

Vervolgens kwamen enkele casestudy’s aan bod, die onze deelnemers meenamen van de ene sector en toepassing naar de andere en die hun het brede spectrum aan AI-mogelijkheden deden ontdekken:

- Casestudy 1: Olivier Dengis (Solutions Officer) en Tom Rombouts (4.0 Director) – I-Care
- Casestudy 2: Peter Reynaert (Director R&D and Innovation)- SABCA en Robbert Verbeke (Data scientist) - EluciDATA Lab Sirris
- Casestudy 3: Pieter Van Bouwel (Lead Data Scientist) - Port of Antwerp
- Casestudy 4: Jonathan Kesteloot (Business Development Manager) - Robovision

Edward Roosens, Chief Economist van het VBO en Nathanaël Ackerman, BOSA Expert en AI4Belgium Lead, maakten vervolgens de balans op, waarbij de rol van AI voor de competitiviteit en de productiviteit van ons land maar ook voor de veiligheid en de mogelijkheden op milieugebied nogmaals werd benadrukt.

De namiddag werd afgesloten met een kennismakingsmoment tussen de deelnemers die fysiek aanwezig waren. Een goed moment om samen na te praten over AI, die sommigen liever ‘augmented’ of ‘collaborative’ intelligence noemen, aangezien je er enkel en alleen dankzij samenwerking met de mens prestaties mee kunt ‘verhogen’. 

Om het evenement te herbekijken, klik hieronder.

(1) Ageing & Health, Energy & Climate, Mobility & Urbanisation, Free Time & New Media, Tasty & Healthy Food, Finance & Insurance, Digital as a cross-cutting innovation force
(2) Start-up die meer dan een miljard dollar waard is

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.