Parlement keurt wet op de eBox goed

De overheid heeft recent de eBox van de sociale zekerheid uitgebreid zodat alle overheidsinstanties op federaal, regionaal en lokaal niveau die eBox nu kunnen gebruiken om berichten uit te wisselen met natuurlijke personen, ondernemingen en andere overheidsinstanties.


Raf Van Bulck, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
04 maart 2019

Hiertoe keurde het parlement recent de wet inzake elektronische uitwisseling van berichten via de eBox goed. Deze wet voorziet in een wettelijk kader voor het gebruik van de eBox en stelt elektronische zendingen via de eBox gelijk aan aangetekende zendingen.

Ondernemingen kunnen de eBox gebruiken om overheidsdocumenten aan te vragen, te ontvangen en te bewaren. Het gaat om bewijsstukken van aangiften, personeelsbestanden, vakantiebestanden, detacheringsdocumenten enz.

De federale overheid zal in steeds grotere mate documenten digitaal ter beschikking stellen via de eBox. Ook lokale overheden, steden en gemeenten, gewesten en gemeenschappen en andere organisaties zoals bijvoorbeeld bpost bank springen mee op de kar.

Activeer uw eBox
Iedere Belgische onderneming heeft al een gratis eBox en veel ondernemers gebruiken haar vandaag al om te communiceren met de instellingen van de sociale zekerheid.

Indien de eBox van uw onderneming nog niet geactiveerd is, kunt u dit doen op de website van de sociale zekerheid. Na registratie van de onderneming is het mogelijk om werknemers als extra gebruikers aan te duiden en zit alle info netjes en overzichtelijk samen in een beveiligde ruimte.

VBO – Vlotte en betrouwbare elektronische communicatie tussen bedrijven, burgers en overheid is een belangrijke pijler voor digitale transformatie. Het VBO is dan ook tevreden met dit initiatief. Nu is het belangrijk dat alle overheidsinstanties hier gebruik van maken zodat de eBox de enige digitale brievenbus wordt voor alle elektronische communicatie met de overheid. Het is aangewezen dat de overheid de eBox daarna ook verder ontwikkelt tot een platform (federated eBox) dat naast communicatie met de overheid ook de uitwisseling van berichten tussen bedrijven en burgers, bedrijven onderling en burgers onderling mogelijk maakt en waarop de digitale industrie oplossingen kan bouwen en vermarkten.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.