© belga

Impact van de wereldwijde prijsexplosie op de Belgische ondernemingen

De explosieve stijging van de prijzen sinds de COVID-19-gezondheidscrisis heeft overal ter wereld aanzienlijke gevolgen. Wat is de impact van die enorme prijsstijging op de kosten van de Belgische ondernemingen? Een ding is zeker, de kosten zijn in België duidelijk sterker gestegen dan in de buurlanden. En dat heeft ook een impact op het concurrentievermogen van onze ondernemingen. In een gezamenlijke bijdrage die werd gepubliceerd op het platform van het Belgian Financial Forum (*) analyseren Edward Roosens en Christophe Ernaelsteen, respectievelijk Chief Economist en adviseur van het VBO, de situatie, lijsten ze de gevolgen van deze crisis voor de Belgische ondernemingen op en geven ze aan welke oplossingen er zijn om die het hoofd te bieden.

Onze twee experten schatten dat het verlies aan concurrentievermogen van de Belgische ondernemingen tussen 3 en 10% ligt. Om die situatie op te lossen, staan ondernemingen voor wat de auteurs een “onmogelijk dilemma” noemen: hun verkoopprijs verhogen of interen op hun rendabiliteit. Beide oplossingen zullen een negatief effect hebben op de economische groei en de werkgelegenheid in België.

> Lees hier het artikel op de website van het Belgian Financial Forum (alleen in het Frans).

(*) Het Belgian Financial Forum (Belgisch Financieel Forum) is een denktank die financiële en economische reflectie wil stimuleren dankzij de inbreng van professionals, autoriteiten en de academische wereld.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.