Reële bbp-groei van bijna 2%

Volgens de Flash-raming van de kwartaalrekeningen van het Instituut voor de Nationale Rekeningen groeide het bbp in het laatste kwartaal van 2017 met 0,5%. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016 is dat een reële bbp-groei van bijna 2%.


Anouar Boukamel, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
31 januari 2018

Vooral de binnenlandse vraag zwengelde in het derde kwartaal de groeimotor aan. De ondernemingen versterkten hun investeringen (+1,5%), de gezinnen verbruikten meer (+0,2%) en investeerden meer in woningen (+0,3%). Anderzijds daalde de toegevoegde waarde van zowel de industriële sector (-0,5%) als de bouwsector (-1,2%), de groei situeerde zich dus uitsluitend in de dienstensector.

Wat de vooruitzichten betreft, zit de conjunctuurindicator na een lichte daling in december 2017 sinds begin dit jaar opnieuw in de lift. De stijging is sterker dan de jongste daling, en – nog belangrijker – alle sectoren tonen zich optimistisch over de huidige conjunctuur. Zowel in de bouwsector als in de industrie boezemt de beoordeling van de orderpositie vertrouwen in. Ook voor de diensten en de handel zijn de vraagvooruitzichten verbeterd. De bezettingsgraad van de productiecapaciteit (80,7%) daarentegen is licht gedaald, na een historische piek in oktober 2017. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.