VBO RADAR – Europese groei vertraagt in het eerste kwartaal van het jaar

2017 was een goed jaar voor Europa: de groei was bijna elk kwartaal groter dan verwacht. Ook voor België, dat sterk verweven is in de Europese waardeketens, was het een goed jaar. De groei was stevig, de jobcreatie versnelde en de werkloosheidsgraad bleef dalen.


Anouar Boukamel, COMPETENTIECENTRUM ECONOMIE & CONJUNCTUUR
12 juni 2018

De Europese vertraging van begin 2018 doorbreekt dat elan enigszins. In zowel Duitsland (+0,3%) als Frankrijk (+0,2%), de locomotieven van de Europese economie, bleef de kwartaalgroei onder de verwachtingen uitgesproken naar aanleiding van de gunstige cijfers die eind 2017 werden opgetekend.

Een deel van die vertraging is te wijten aan tijdelijke factoren. Zo was de winter langer en strenger dan verwacht. Dat had een impact op de bouw, de detailhandel en de privéconsumptie, die in Frankrijk (+0,2%) en het Verenigd Koninkrijk[1] (+0,1%) slechts een zwakke groei kende.

Intussen wordt versteviging van de euro voelbaar in de export, die ten opzichte van het voorgaande kwartaal daalde in Duitsland (-1%), Frankrijk (-0,3%) en Italië (-2,1%).

Tegelijkertijd blijven de investeringen aangroeien in Duitsland (+1,7% ten opzichte van het voorgaande kwartaal, +3,9% op jaarbasis), Frankrijk (+0,2% op kwartaalbasis, +3,4% ten opzichte van Q1 2017), Nederland (+2,3% op kwartaalbasis, +6,1% op jaarbasis) en België (+0,7% op kwartaalbasis, +2,5% op jaarbasis).

De vraag is dus in welke mate die tijdelijke factoren de prestaties in het eerste kwartaal hebben beïnvloed.

> Link naar de grafiek in VBO RADAR
> Benieuwd naar de indicatoren voor conjunctuur en arbeidsmarkt? U vindt ze allemaal terug op onze app VBO RADAR. Download onze app (Android / iOS) of surf naar http://vboradar.be/fl/ie/[1] In het Verenigd Koninkrijk is de vertraging van de consumptiegroei het gevolg van een hoge inflatie. Het zwakke Britse pond als gevolg van de brexit doet de koopkracht van de gezinnen krimpen. Die groeivertraging in de privéconsumptie wordt waargenomen sinds juni 2016.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.