Circulaire businessmodellen – geen ‘business as usual’

Het VBO organiseert deze herfst vier webinars in de reeks ‘Circulaire Economie – Call to Action’. Vorige vrijdag vond het derde webinar plaats waarin Giulia Caterina Verga (ULB) en Jean Mansuy (VUB) een presentatie gaven over de academische evaluatie van de vele circulaire businessmodellen die vandaag naar voor worden geschoven. Luc Teerlinck gaf op zijn beurt een intrigerende presentatie over de circulaire plannen van Decathlon België.


Aarnout Ecker, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
27 oktober 2020

Giulia Caterina Verga (ULB) en Jean Mansuy (VUB) zijn beiden onderzoekers die deel uitmaken van de door het VBO gesponsorde leerstoel ‘Transitioning companies into circularity’. Zij doen onderzoek naar de verschillende circulaire businessmodellen die vandaag al bestaan en in de academische literatuur zijn geëvalueerd. Ze bespraken niet alleen de verschillende r-strategieën zoals “refuse”, “repair” en “recycle”, maar ook de vele middelen die vandaag al ter beschikking zijn voor bedrijven die hun eerste of verdere stappen richting circulariteit willen zetten.

Daarna was het de beurt aan Luc Teerlinck van Decathlon België. Luc is samen met zijn collega’s van start gegaan met een innovatief project binnen Decathlon waar ze niet langer sportartikelen verkopen aan hun klanten, maar ze verhuren. Dit project kadert binnen de visie van Decathlon om sport toegankelijk te maken voor iedereen. Zo gaat Decathlon het engagement aan ten aanzien van de eerste 400 gezinnen die nu het We Play Circular-project testen dat deze dienst goedkoper zal zijn dan de aankoop van nieuwe producten. Het zal een hele uitdaging worden om van dit radicale project een succes te maken, maar zoals u in het webinar zal kunnen zien ontbreekt het Decathlon geenszins aan ideeën en motivatie.

U kan het volledige webinar hier herbekijken. Inschrijven voor de laatste webinar op 13 november 2020 kan nog steeds hier.

Indien u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om ons competentiecentrum Sustainability & Circulaire Economie te contacteren.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.