© Recupel

In gesprek met de koning over de uitdagingen van de circulaire economie

De koning bracht onlangs, op uitnodiging van Recupel en de Comet Groep, een bezoek aan Obourg (Bergen) om er meer te weten te komen over de systemen en technologieën voor de inzameling en recyclage van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA). Het VBO was actief betrokken bij dat erg verhelderende bezoek.

Het bezoek van de koning begon met een rondetafelgesprek over de circulaire economie, waarbij verschillende experten de bijhorende uitdagingen konden toelichten. Het VBO werd vertegenwoordigd door Vanessa Biebel, COO en Executive Manager van het competentiecentrum Sustainability & Circulaire economie en door twee vertegenwoordigers van onze leden, Clarisse Ramakers, directeur van Agoria Wallonië, en Stany Vaes, algemeen directeur van Denuo.

De koning volgde vervolgens het parcours van de inzameling en de recyclage van AEEA, vanaf het inzamelpunt tot aan een volledig gerobotiseerde sorteerlijn voor metalen – een wereldprimeur met de naam ‘Multipick’ –, en voorbij de handmatige ontmanteling van huishoudtoestellen en elektrische steps. ​ 

Op het vlak van inzameling staat België nog voor aanzienlijke uitdagingen. Wat recyclage betreft, is ons land bij de besten van Europa. Ook al blijft er nog heel wat ruimte voor verbetering. Eric Dewaet, CEO van Recupel: “We stellen vast dat de Belgische gezinnen samen nog steeds 50 miljoen toestellen in huis hebben die ze niet meer gebruiken. Op een moment van grondstoffenschaarste is het belangrijker dan ooit om minder natuurlijke hulpbronnen te ontginnen.”

Pierre-François Bareel, CEO van de Comet Groep: “De Comet Groep recycleert vandaag een op de twee AEEA in België. Comet garandeert bovendien dat een meerderheid van de stromen lokaal in de Belgische en Europese industrie wordt gevaloriseerd en hoofdzakelijk via binnenvaart wordt getransporteerd. Daarnaast creëerde de groep in een jaar tijd bijna 100 jobs.”

Als afsluiter nam het gezelschap een kijkje bij de reeds genoemde ‘Multipick’-lijn, een lijn van 18 door artificiële intelligentie aangedreven robots, die in staat zijn vijf non-ferrometaalsoorten te scheiden (koper, aluminium, lood, zink, messing). Per jaar kan de ‘Multipick’-lijn tot 20.000 ton van die materialen verwerken.

VBO – In mei 2021 publiceerde het VBO, in samenwerking met zijn leden-sectorfederaties de ‘Visie circulaire economie voor Belgiëvoor 2030. Met een duidelijk en ambitieus doel: zich tegen 2030 positioneren als leider in de circulaire economie. Het VBO werkt met zijn sectoren samen rond verschillende aspecten inzake circulaire economie. In 2022 zette het die oefening voort met een eerste studie over de stand van zaken van de circulaire economie in België. Die studie toont aan dat ons land vandaag sterk staat in recyclage en in circulair materiaalgebruik. Maar het toont ook en vooral aan op welke gebieden we een bijkomende inspanning moeten leveren om België als volwaardige circulaire hub op de Europese kaart te zetten. 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.