De logistieke sector presenteert zijn Rail Roadmap 2030

Op 14 september kwamen meer dan 20 actoren uit de logistieke sector* (spoorwegoperatoren, platformen, industrie en vervoersmaatschappijen) samen op het VBO om hun ‘Rail Roadmap 2030’ (RRM) te overhandigen aan de bevoegde autoriteiten. Dat actieplan beschrijft de ontwikkelingen die nodig zijn om het goederenvervoer per spoor te transformeren, om het spoor aantrekkelijker te maken voor de industrie en om zo de ambitie van een verdubbeling van het vervoerde volume te realiseren. Tijdens het evenement gingen experten dieper in op de ins en outs van het plan. Ministers Georges Gilkinet, Philippe Henry, Lydia Peeters en Elke Van den Brandt gaven er ook hun visie voor het spoor mee.


Eloïse de Villegas, COMPETENTIECENTRUM ENERGIE, KLIMAAT & MOBILITEIT
14 september 2021

Het vrachtvervoer komt op politiek vlak al te vaak in de vergeethoek terecht. En dat terwijl het Federaal Planbureau voorspelt dat de vraag naar vrachtvervoer tegen 2040 met 26% zal toenemen. Om in die bijkomende vraag te kunnen voorzien, zal het essentieel zijn om tot een optimale modale spreiding van de vervoersstromen te komen met het vrachtvervoer als ruggengraat van de duurzame mobiliteit.

Ondernemingen moeten dus meer kiezen voor spoorvrachtvervoer. Daartoe moet het gebruiksvriendelijker, sneller en competitiever worden. Dat vereist een transformatie van de sector, een mentaliteitswijziging, en vooral samenwerking tussen alle schakels in de logistieke keten om te komen tot een geïntegreerd en multimodaal vervoerssysteem. Dat is alleen mogelijk door meer multimodaliteit en met de steun van alle actoren: industrieën, transportbedrijven, spoorwegoperatoren, infrastructuurbeheerder, regulator, overheden …

VBO – Het VBO en zijn sectoren gaan elke dag op zoek naar nieuwe oplossingen om onze economie welvarend te houden, om de ambitieuze klimaatambities te vervullen, en om België te positioneren als voedingsbodem voor innovatie. Een beter spoorvrachtvervoer, ondersteund door de uitvoering van de Rail Roadmap 2030, maakt deel uit van die oplossingen. De Rail Roadmap 2030 is een engagement waarmee de Belgische logistieke sector en het VBO de regering oproepen om even proactief te zijn als de actoren uit de sector. Op die manier kunnen we van deze visie en van de multimodaliteit een realiteit maken.

Alle informatie over dit project vindt u op de website van de Rail Roadmap 2030 à www.railroadmap2030.be  www.railroadmap2030.be 

* De Rail Roadmap 2030 wordt onderschreven door:

VBO-FEB, Alfaport, Association of Port of Zeebrugge Interests, Agoria, Beci, Bewag, Belgian Rail Freight Forum (BRFF), essenscia, Febetra, Logistics in Wallonia , Multimodaal Vlaanderen, North Sea Port, Port of Zeebrugge, Port of Antwerp, Port of Brussels, Railport, Vegho, Vlaamse Waterweg, Voka, Universiteit Antwerpen en UWE.

De Vlaamse, Waalse en Brusselse diensten voor Mobiliteit alsook Infrabel werkten mee aan deze Rail Roadmap.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.