Akkoord over Europees gasprijsplafond
Europa heeft een akkoord gevonden over een dynamisch prijsplafond voor aardgas. Met een plafondprijs van 180 euro lijkt het instrument alvast doeltreffender dan het voorstel van een maand geleden.
De 27 Europese lidstaten zijn het eens geworden over een Europees gasprijsplafond. Dat zou in voege treden vanaf 15 februari 2023. Het gasprijsplafond wordt geactiveerd als:
- de groothandelsprijs voor aardgas gedurende drie dagen tot boven de 180 euro per MWh stijgt
en
- de prijs voor gewoon aardgas 35 euro hoger is dan de prijs voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).
Zodra het prijsplafond is geactiveerd ligt de plafondprijs voor aardgas 35 euro hoger dan de referentieprijs voor lng en mogen er gedurende 20 dagen geen contracten worden afgesloten aan een hogere prijs dan die plafondprijs. Daar de referentieprijs voor lng gedurende die 20 dagen kan blijven evolueren gaat het dus over een dynamisch prijsplafond.
Als we dat prijsplafond vergelijken met de evolutie van de gasprijzen sinds de inval van Rusland in Oekraïne, kunnen we besluiten dat het gasprijsplafond bij een aantal prijspieken effectief zou zijn geactiveerd. Dit voorstel lijkt dus alvast doeltreffender dan het eerste voorstel van de Europese Commissie. Toen werd een veel te hoge plafondprijs van 275 euro voorgesteld en zou het mechanisme nooit worden geactiveerd.
VBO - Het is positief dat Europa eindelijk met een voorstel komt dat een effectieve impact kan hebben op de gasprijs en dus ook op de elektriciteitsprijs van de gezinnen en de bedrijven. Het blijft wel afwachten welke impact het instellen van een prijsplafond zal hebben op onze bevoorradingszekerheid voor aardgas.
Foto ©belga