Energiebesparing: ondernemingen nemen hun verantwoordelijkheid

De huidige energiecrisis, die onze bedrijven hard treft, maakt ons nog meer dan vroeger bewust van de noodzaak om energie te besparen. De industrie (en de energie-intensieve industrie nog meer) zet zich, via sectorakkoorden in Wallonië en energiebeleidsovereenkomsten in Vlaanderen, reeds lang in om zo energie-efficiënt mogelijk te worden en de CO2-uitstoot van industriële processen te beperken. Toch kunnen alle organisaties en ondernemingen nog extra inspanningen leveren om het verbruik in de kantoren en gebouwen te verminderen. Daarom heeft het Verbond van Belgische Ondernemingen een charter opgesteld waarmee het zich er samen met de federaties toe verbindt om een reeks acties toe te passen en te promoten bij hun leden om zo hun energieverbruik te verminderen.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
13 september 2022

Enkele acties die het VBO en de federaties zullen toepassen:

  • In ruimtes die in gebruik zijn, wordt de gewenste temperatuur voor verwarmingssystemen niet hoger gezet dan 19°C, met inachtneming van de wetgeving inzake welzijn op het werk. ’s Nachts of wanneer de kantoren niet (meer) in gebruik zijn, wordt de temperatuur op maximaal 17°C gehouden. Eén graad minder betekent namelijk een besparing van 7%.

  • In ruimtes die niet in gebruik zijn, worden de lichten uitgeschakeld. De decoratieve verlichting of reclameverlichting aan de buitenkant van gebouwen wordt tot een minimum beperkt.

  • Deuren tussen verwarmde en onverwarmde/gekoelde ruimtes worden gesloten. In de ruimtes die in gebruik zijn, wordt de gewenste temperatuur voor de koelsystemen niet lager gezet dan 25°C. De koelsystemen worden uitgeschakeld zodra de kantoren niet meer in gebruik zijn.

Verder zullen de sectoren, naargelang de specifieke kenmerken van hun activiteiten, bekijken of ze aanvullende maatregelen voor energiebesparing kunnen nemen.

“Ik ben zeer tevreden dat we met al onze sectorfederaties gezamenlijk actie ondernemen om zo weinig mogelijk energie te verbruiken”, zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO. “Het in praktijk brengen van dit charter betekent voor het VBO het nemen van de economische, ecologische en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Elke kilowattuur minder is een directe besparing op onze factuur.”

Het charter met de volledige lijst van acties vindt u hier.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.