VBO REFLECT Energietransitie – Interview van Bernadette Spinoy, CEO Total Belgium

Met activiteiten die veel verder gaan louter raffinage en petrochemie, maakt Total zich op voor de industrie van morgen. Aan uitdagingen zal het deze reus met sterke Belgische verankering zeker niet ontbreken. Total wil de grootste leverancier van verantwoorde energie worden. Hoe? Door alle energiebronnen in de toekomst hun eigen niche voor optimaal gebruik te geven. Tekst en uitleg door Bernadette Spinoy, algemeen directeur van Total Belgium, de afdeling die instaat voor Marketing & Services.

> Lees meer

Dit artikel is deel van een reeks van 7 artikels verschenen in het VBO-magazine REFLECT, met als thema ‘Hefbomen en obstakels in een CO2-arme wereld’. Het hele verhaal van de energietransitie is ontsproten uit de noodzaak om onze energievoorziening minder afhankelijk te maken van conventionele brandstoffen – aardolie, aardgas, kernenergie – en tegelijk onze koolstofvoetafdruk te verkleinen. Welnu, als er in België één gevoel is dat bij de stakeholders op het vlak van energie en klimaat overheerst, dan is het wel ontgoocheling. Ontgoocheling in de resultaten van het Belgische model. En dat terwijl het vijf voor twaalf is.

Het klopt, onze staatsstructuur is complex, met bevoegdheden die verspreid zijn over de gewesten en het federale niveau. Maar is dat nu écht het probleem? Of gaat het veeleer om een cultuurverschijnsel? Om het vrijwaren van de eigen belangen, gekoppeld aan een gebrek aan lef om onpopulaire maatregelen te nemen?

Dit nummer van REFLECT werpt een kritische blik op wat we in zekere zin ‘de Belgische klucht’  kunnen noemen, en wil het klimaatdebat weer tot de essentie brengen. Er worden ook een aantal denksporen geopperd, die onder meer voortvloeien uit de studie ‘Reducing Belgium’s greenhouse gas footprint’, een studie die BCG voerde op vraag van het VBO en die nagaat welke opties ons land heeft om zijn CO2-uitstoot te reduceren.

Hierna vind u de links naar de verschillende artikels van deze nieuwe VBO-REFLECT:

VBO REFLECT Energietransitie – Wat is middel? wat is doel? De puntjes op de i
VBO REFLECT Energietransitie – Belgische complexiteit staat investeringen in de weg
VBO REFLECT Energietransitie – De weg vooruit voor de industrie
VBO REFLECT Energietransitie – Vandaag investeren in morgen
VBO REFLECT Energietransitie – Fiscale stimuli stuwen transitie
VBO REFLECT Energietransitie – Technologie en gedragswijzigingen: een onmisbaar duo
VBO REFLECT Energietransitie – Interview van Bernadette Spinoy, CEO Total Belgium

Of lees het complete magazine REFLECT

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.