Rethink European rail now!

In het kader van het Europees Jaar van het Spoor, besloten Europalia, Bozar, Agoria en het VBO de handen in elkaar te slaan voor een ‘Belgian Rail Day’. Die zal plaatshebben op 17 november 2021. Het wordt een dag waarop het centrum van Brussel zal bruisen van de spooractiviteit! We geven u graag een voorproefje van de geplande activiteiten.


Sofie Brutsaert, COMPETENTIECENTRUM ENERGIE, KLIMAAT & MOBILITEIT
02 juni 2021

Een Europees Jaar van het Spoor én een Europalia-editie met de trein als artistiek thema: het leek ons de ideale context om ook de economische opportuniteiten van de uitrol van een Europese eengemaakte spoorruimte in de spotlights te zetten. Bovengenoemde partners sloegen de handen in elkaar en zetten een tweeledige ‘Belgian Rail Day’ op poten. 

In de voormiddag richt een hoogstaand colloquium zich tot onze Belgische bedrijfsleiders. Om de Europese droom van een eengemaakte spoorruimte waar te maken, is het immers alle hens aan dek! Dat EU-netwerk moet onze intracontinentale mobiliteit vanzelfsprekend maken, net zoals de euro ons betaalverkeer vereenvoudigde. Maar er is nood aan expertise, innovatie, aan nieuwe en frisse input in een sector die de afgelopen decennia misschien te veel op zichzelf stond.

Challenges and opportunities for Belgian companies 

Tijdens het colloquium dagen we EU-commissaris Vălean en hoofd van het DG MOVE Hendrik Hololei uit om het debat aan te gaan met onze Belgische minister van Mobiliteit Georges Gilkinet. Bedrijfsleiders komen aan het woord en innovatietrajecten worden in de verf gezet. En uiteraard ontbreken onze eigen spoorbedrijven niet op het appel. Innovatie wordt bekeken vanuit het perspectief van zowel goederen- als personenvervoer. 

In de namiddag mikt Bozar met een groot jongerenevent op de toekomstige gebruikers en werknemers van het spoor. Jongeren spreken zich doorgaans positief uit over de rol die het spoor kan spelen in hun persoonlijke en professionele verplaatsingen: de trein als comfortabel en sociaal vervoersmiddel dat bovendien een goede klimaatprestatie voorlegt, het spreekt hen absoluut aan. Maar wat verwachten jongeren precies van zo’n Europese spoorruimte? Hoe ziet hun trein van de toekomst eruit? En zijn ze zich bewust van de brede waaier aan toffe jobs die die dromen mee mogelijk kunnen maken? Ze luisteren onder andere naar de inspirerende vicevoorzitter van de Europese Commissie Timmermans en gaan in debat met de beleidsmakers. 

Alle partners willen met deze ‘Belgian Rail Day’ het debat over de spoorsector opentrekken naar een nieuw publiek. Het spoor van de toekomst is immer slechts mogelijk als bedrijven uit alle sectoren daar mee hun schouders onder zetten.

Provisional agenda of the colloquium

PART 1: EU Ambitions and the Belgian answer    

• Why innovation is crucial in rail, Pieter Timmermans, CEO FEB
• The European Dream: towards a transeuropean rail connection, Ms. Adina Vălean, EU Commissioner for Transport
• The Belgian Focus, Mr. Georges Gilkinet, Belgian Federal Minister of Mobility

PART 2: Building the dream         

• EU Plans and Funds available, focus on innovation support, Mr. Henrik Hololei, Director-General for Mobility and Transport
• An innovation case, or two... The hills we climbed, the falls we avoided: inspiration for all
• Industry challenge for the participants
• Q & A + Panel discussion

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.