België 11de in het wereldklassement voor duurzame ontwikkelingsdoelen

Dat staat alleszins te lezen in het Sustainable Development Report dat in juni 2020 werd gepubliceerd. Dat rapport, opgesteld door de onafhankelijke Duitse stichting Bertelsmann Stiftung, beoordeelt hoe landen presteren op het vlak van de 17 Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (ook wel bekend als de SDG's).


Vanessa Biebel, COMPETENTIECENTRUM SUSTAINABILITY & CIRCULAIRE ECONOMIE
07 juli 2020

Ter opfrissing, die SDG's vormen samen een omvattend VN-plan (de Agenda 2030) dat de wereld duurzamer wil maken en moet verlossen van armoede. Zo komt het dat sinds 2016 193 landen zich inzetten om een einde te maken aan elke vorm van armoede, ongelijkheid te bestrijden en de klimaatverandering terug te dringen.

In het rapport prijkt België dus op een 11de plaats, op 166 landen. Uit de score van 80 op 100 kunnen we opmaken dat ons land merkbaar vooruitgang boekt, maar dat er ook nog heel wat werk aan de winkel is. Momenteel halen we immers geen enkele van de 17 SDG's. Voor 7 doelstellingen zijn er nog inspanningen nodig, voor 7 andere significante inspanningen en voor 3 SDG's zelfs zware inspanningen. Op de doelstellingen die te maken hebben met milieu, scoren we het slechtst. Onze goede score hebben we te danken aan de trends die te ontwaren vallen. Voor 4 SDG's zijn we op goeie weg, op 8 andere laten we een lichte verbetering optekenen, voor 2 doelstellingen trappelen we wat ter plaatse en eentje is gewoonweg slecht (weliswaar een doelstelling waarvoor geen trends berekend kunnen worden).

SDG's en COVID-19
Naast de analyse van actuele kwesties op het vlak van duurzame ontwikkeling, bevat dit rapport data over de evolutie in de tijd van de SDG-indicatoren, de toekomst van die SDG's tegen het licht van COVID-19, en trajectberekeningen tot 2030. De gezondheidscrisis die COVID-19 heeft veroorzaakt, brengt ook de SDG's wereldwijd in het gedrang. De razendsnelle verspreiding van het virus noopte tot heuse lockdowns, die hebben geleid tot een wereldwijde economische ramp. Jobs gingen en gaan verloren en de gevolgen hakken er diep in, vooral bij kwetsbare bevolkingsgroepen. Slechts een paar milieudoelstellingen voeren er wel bij, door de terugval van de economische activiteit. Maar dat is dus louter een tijdelijk effect.

Het Sustainable Development Report is niet de enige tool die onze prestaties op dit vlak monitort. In andere rapporten komen we er beter uit ... of slechter. Uiteraard hangt alles af van de gebruikte indicatoren, maar er zit wel een lijn in de resultaten. De interactieve Belgische resultaten, de scores van de andere landen en algemene analyses vindt u hier.

> Zie ook onze oproep tot deelname aan de ‘SDG-barometer’, die bepaalt of en in hoeverre ondernemingen en organisaties werk maken van de SDG's.
> Lees ook het magazine REFLECT van het VBO - Voor duurzame winst.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.