Circularity Gap Report 2020 – Tijd om kansen te grijpen

Circle Economy, een Nederlandse ngo, heeft tijdens het World Economic Forum haar Circularity Gap Report 2020 gepubliceerd waaruit zou blijken dat slechts 8,6% van de wereldeconomie circulair is. Dat zou een achteruitgang betekenen van 0,5% ten opzichte van twee jaar geleden. Het rapport staat echter vooral boordevol strategieën om wereldwijd stappen vooruit te zetten.


Aarnout Ecker, COMPETENTIECENTRUM ENERGIE, KLIMAAT & MOBILITEIT
27 januari 2020

In 2018 publiceerde Circle Economy haar eerste Circularity Gap Report waaruit bleek dat 9,1% van de wereldeconomie circulair zou zijn. Twee jaar later zou het slechts 8,6% zijn. Om tot dat sterk vereenvoudigd cijfer te komen, bekijken de auteurs de verhouding tussen de massa gecirculeerde grondstoffen (‘cycled resources’) en de totale massa grondstoffen, dat zijn de ontgonnen grondstoffen plus alle gecirculeerde grondstoffen. Het nadeel van die methode is dat ze verschillende circulaire strategieën zoals levensduurverlenging, deelplatformen en remanufacturing niet in rekening brengt. Daarnaast is de kwaliteit van de data ook van zeer variabele kwaliteit.

Toch is het rapport een nuttig hulpmiddel om de wereldwijde vooruitgang te meten doorheen de jaren en de achterliggende factoren te identificeren. Die laatste kunnen als volgt worden samengevat: de ontginning van grondstoffen blijft sterk toenemen, de stocks aan materialen blijven toenemen (bv. in gebouwen en infrastructuur) en er is een groeiende, maar nog steeds te beperkte, wereldwijde capaciteit voor de behandeling en het hergebruik van secundaire grondstoffen.

Ten slotte maakt het rapport een onderscheid tussen drie categorieën landen: Build, Grow en Shift. België behoort tot die laatste categorie. Zo hebben we een grote impact omdat we verantwoordelijk zijn voor een relatief groot aandeel van de wereldwijde materialenconsumptie. Inzetten op circulair design van producten, hergebruik van materialen, levensduurverlenging en kwalitatieve recycling is daarom de boodschap.

VBO – De aandacht voor circulaire economie neemt wereldwijd en in België toe. Verschillende Belgische ondernemingen kunnen we vandaag dan ook met trots als frontrunners naar voor schuiven. We kunnen echter niet op onze lauweren rusten en zullen moeten blijven inzetten op het innovatief potentieel van onze ondernemingen om de afhankelijkheid van vaak schaarse natuurlijke grondstoffen te verminderen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.