Blokkades van bedrijven en vrachtwagens brengen géén oplossing voor stijgende dieselprijzen

Voor de tweede week op rij is de actualiteit in de greep van het protest van de ‘gilets jaunes’ tegen duurdere (brandstof)prijzen. Het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) kan in geen geval achter de willekeurige blokkadeacties staan van vrachtwagens, bedrijfsterreinen en commerciële centra. Integendeel, agressie en vernielingen zijn onaanvaardbaar.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
27 november 2018

Wat de onderliggende bekommernissen betreft, wenst het VBO een aantal uitgangspunten op de voorgrond te plaatsen die te weinig aan bod komen.

In de eerste plaats heeft men jarenlang een beleid gevoerd dat dieselwagens afremt uit ecologische overwegingen, door onder andere de prijs van diesel te verhogen richting de prijs van gewone benzine.

Daarnaast werd de voorbije jaren via onder andere de taxshift, een beleid gevoerd dat heeft ingezet op private jobcreatie en waar de nadruk sterk gelegd wordt op het verhogen van het nettoloon van de laagste inkomens. Deze taxshift werd onder andere gefinancierd door een verhoging van de accijnzen op diesel.

Uiteindelijk wordt de welvaartsenveloppe, die de sociale partners kunnen gebruiken om de sociale uitkeringen te verhogen, voor 100% toegekend, terwijl dat vroeger 60% was. Voor de periode 2019-2020 gaat het om maar liefst 600 miljoen euro. Men zou deze enveloppe veel gerichter kunnen inzetten voor echte armoedebestrijding in echte behartenswaardige gevallen in plaats van deze algemeen en lineair te verdelen over alle categorieën van uitkeringsgerechtigden.

“De vernieling van privaat en publiek eigendom door sommige betogers maakt geen deel uit van democratische protestacties”, besluit het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.