ESG-rapportage, pijler van een strategische langetermijnvisie
Steeds meer overheden, van Europees tot lokaal, verplichten bedrijven en organisaties om hun strategie, beleid en operaties ESG-proof te maken. Met andere woorden, een onderneming kan zich vandaag niet ontwikkelen zonder ervoor te zorgen dat haar activiteiten milieuvriendelijk zijn (environment), dat ze haar menselijk kapitaal met respect behandelt (social) en dat ze haar organisatie op een gezonde manier beheert (governance). Die strategie wordt grotendeels ondersteund door niet-financiële rapportage in de vorm van een ‘duurzaamheidsverslag’.
Niet-financiële rapportage is nog niet algemeen ingeburgerd. Toch biedt ze vele voordelen die de ondernemingen als echte kansen voor zichzelf en de buitenwereld kunnen benutten. Een sterke, authentieke rapportering verstevigt de maatschappelijke ‘licence to operate’ van ondernemingen.
Maar hoe pak je dat aan? Hoe begin je eraan? Over welke aspecten van de activiteiten moet het verslag precies gaan? Wat is duurzaam, wat niet? Wie is verplicht om wat te rapporteren tegen wanneer? Wat zijn de voordelen op korte en middellange termijn?
Om een antwoord te bieden op die vragen over ESG-rapportage en het duurzaamheidsverslag, uitdagingen van formaat, organiseerde het VBO op dinsdag 31 januari een conferentie. Experts deelden er heel wat praktische tips en trucs. Daarnaast getuigden twee bedrijven - Vandemoortele en Schréder – over hoe zij met succes rapporteren en communiceren over hun ESG-prestaties. Een laatste spreker ging in op de plaats van die aspecten in het ondernemingsbestuur.
Zo kregen de deelnemers meer inzicht in waarom goede communicatie over ESG-aspecten essentieel is voor een onderneming en hoe ze dat kunnen aanpakken. Ze konden ook hun voordeel doen met een reeks goede praktijken voor het opzetten van kwalitatieve niet-financiële rapportage en zijn zich nu beter bewust van de regels die op hen van toepassing zullen zijn en van de manier waarop ze ESG-aspecten in de strategie en de activiteiten van hun onderneming kunnen integreren.
Lees zeker onze laatste REFLECT ‘Redt ESG de finance van uw business?’. Daarin maken we u wegwijs in het doolhof van nieuwe wetgeving inzake rapportage en duurzame finance. Maar het is vooral de eerste stap in een meer diepgaande en langetermijnaanpak om Belgische bedrijven te sensibiliseren, meteen ook de reden voor onze conferentie. Op die manier willen we ervoor zorgen dat ondernemingen goed voorbereid aan de start komen, in de overtuiging dat niet-financiële rapportage een concurrentievoordeel en geen concurrentienadeel is.