Het VBO beloont projecten rond circulaire economie met de Circular Business Awards

Om de twee jaar organiseert het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) samen met Ageas de Circular Business Awards. Daarmee belonen ze innovatieve projecten die circulaire economie opnemen in hun businessmodel, wat essentieel is voor de toekomst van de economie en de samenleving. Kleine en grote ondernemingen uit alle sectoren kunnen zich vanaf vandaag inschrijven met hun project rond circulaire economie.


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
02 juni 2023

Met de Circular Business Awards, de vroegere Belgian Business Awards for the Environment (BBAE), wil het Verbond van Belgische Ondernemingen (samen met BECI, UWE en VOKA) ondernemingen die bijdragen tot een duurzaam economisch model belonen. Ondernemers die in hun project de principes van innovatie, economische haalbaarheid en milieubescherming toepassen, moeten daar erkenning voor krijgen.

De prijzen worden toegekend op basis van een reeks waarden. Alle soorten projecten rond circulaire economie komen in aanmerking en maken kans op de felbegeerde hoofdprijs: projecten rond ecodesign, hergebruik, reparatie of recyclage, nieuwe radicale uitvindingen die bijdragen tot circulariteit, partnerschappen met derden voor industriële symbiose en ga zo maar door. De kandidaten moeten op de proppen komen met een project dat zich richt op een duurzaam, performant, betrouwbaar economisch model en dat bovenal haalbaar is.

Van alle inzendingen worden acht projecten genomineerd. Zij worden uitgenodigd op de prijsuitreiking, op 14 maart 2024 op het VBO, waar drie prijzen zullen worden toegekend (goud, zilver en brons). De genomineerden en de winnaars worden geselecteerd door een onafhankelijke expertenjury van wetenschappers, vertegenwoordigers van bedrijven en overheden, uit de drie gewesten van ons land.

Het belang van circulaire economie

Het VBO is ervan overtuigd dat een circulair businessmodel de sleutel is tot een duurzaam, krachtig en competitief bedrijf dat voorbereid is op de uitdagingen van vandaag. Daarom benadrukt het VBO in zijn toekomstvisie ‘Horizon België 2030’ dat de Belgische industrie een voortrekker moet worden van de circulaire economie, om zo de de energie- en materiaalonafhankelijkheid, het werkgeversmerk en de concurrentiekracht te versterken. Bovendien creëert circulaire economie vaak veel lokale, niet-delokaliseerbare jobs.

“Belgische ondernemingen zijn enorm sterk op het vlak van circulaire economie en de awards zijn een uitgelezen manier om ze in de bloemetjes te zetten!”, benadrukt Vanessa Biebel, COO en Executive Manager van het competentiecentrum Sustainability & Circulaire economie van het VBO. “Met de awards willen we de bedrijfswereld inspireren en concreet aantonen hoe economie en milieu onlosmakelijk verbonden zijn.  Ik nodig de ondernemingen uit om zich vanaf nu in te schrijven.”

Ondernemingen kunnen zich hier inschrijven: https://circularbusinessawards.be/nl/indienen/

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.