© belga

Raad van de EU - Zweden neemt de fakkel over van Tsjechi√ę

Op 1 januari van dit jaar nam Zweden het roulerende voorzitterschap van de Raad van de EU over van Tsjechië, en dat tot eind juni.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
17 januari 2023

“Een groener, veiliger en vrijer Europa” 

Dat is de ambitie van het Zweedse voorzitterschap in het licht van de ongeziene situatie waarin de EU verkeert. Op die manier zou de EU de huidige crisis moeten kunnen doorstaan en tegelijkertijd haar ambities op langere termijn kunnen ontwikkelen. Stockholm wil de komende maanden vooral de geopolitieke, energie-, economische en humanitaire uitdagingen van de oorlog in Oekraïne aanpakken.

Centraal in de Zweedse prioriteiten staan veiligheid en eenheid, concurrentievermogen, ecologische en energietransitie, en democratische waarden en de rechtsstaat. Naast die vier politieke prioriteiten staan er ook prioritaire sectorale agenda’s op het programma, die in de verschillende raadsformaties zullen worden behandeld.

Ter herinnering: Zweden geeft vervolgens het stokje door aan Spanje, dat op 1 juli 2023 aan het roer komt te staan, voordat België in de eerste helft van 2024 op zijn beurt het voorzitterschap overneemt.

Artikel geschreven in samenwerking met Björn Soyer

 

 

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.