VBO: Nieuwe Commissievoorzitter von der Leyen moet gaan voor een ‘Europa van resultaten’

Het Europees Parlement heeft zonet zijn zegen gegeven aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen. Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO), feliciteert haar met haar benoeming, maar hoopt tegelijkertijd dat ze volop werk zal maken van een ‘Europa van resultaten’: “Het is te vaak onduidelijk welke meerwaarde Europa voor zijn ondernemingen heeft. Europa is echter meer dan een vredesproject. Het komt er wel op aan om, in overleg met de lidstaten, tot duidelijke resultaten te komen en die ook te communiceren als een Europees initiatief.”


Pers, COMMUNICATION & EVENTS
16 juli 2019

Het VBO schuift ook enkele prioriteiten naar voren voor de nieuwe Commissievoorzitter.

In de eerste plaats moet de EU het op regels gebaseerde internationale handelssysteem ondersteunen, dat vandaag zwaar onder druk staat. Het is ook belangrijk voor de ondernemingen om over ambitieuze vrijhandels- en investeringsakkoorden te blijven onderhandelen. Die akkoorden – zoals reeds afgesloten met Japan of Canada – faciliteren de handelsstromen en verbeteren de toegang tot derde markten voor onze bedrijven.

Daarnaast moet de Europese Commissie inzetten op het opsporen en doeltreffender bestrijden van nationale praktijken die reglementaire of zelfs protectionistische obstakels willen handhaven of opnieuw willen invoeren in de interne markt, het kroonjuweel van de Europese economische integratie. Die obstakels belemmeren immers het vrij verkeer van goederen en diensten, bijvoorbeeld via afwijkende eisen inzake etikettering of via specifieke voorwaarden voor deelname aan plaatselijke openbare aanbestedingen.

Uiteindelijk kan Europa ook maar geloofwaardig zijn als het realistische doelstellingen beoogt. Het garanderen van competitieve en betaalbare energieprijzen, (interne en externe) bevoorradingszekerheid en het nakomen van de EU-klimaatengagementen (-40% op EU-niveau) zijn drie gelijkwaardige doelstellingen voor de bedrijfswereld.

“Meer dan ooit moeten we gaan voor een ‘Europa van resultaten’, een Europa dat focust op zijn kerntaken (zoals de interne markt en de internationale competitiviteit van Europese bedrijven) en op de voorgrond treedt in die dossiers waar het een échte meerwaarde betekent (zoals energie en vrijhandel). Verder moet de EU inzetten op een ambitieus actieplan in functie van een van de belangrijkste transformaties die onze maatschappij doormaakt, met name digitalisering. Ursula von der Leyen moet die verandering belichamen en haar stempel drukken,” besluit Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het VBO.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.