Gesprek over due diligence met Didier Reynders

De werkgeversfederaties van de Benelux (VBO, VNO-NCW en FEDIL) hebben Europees commissaris voor Justitie Didier Reynders ontmoet op het VBO. Ze hadden het voornamelijk over de voorstellen van de EC inzake zorgplicht in de toeleveringsketens.


Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
27 september 2022

De werkgevers van de Benelux beaamden dat bedrijven op dat vlak een rol te spelen hebben en dat er in veel sectoren en bedrijven al veel goede praktijken bestaan. De drie federaties wezen de Commissaris echter ook op de vele tekortkomingen van de tekst, die geen enkele harmonisering in de EU garandeert en waarvan de uitvoering voor de ondernemingen zeer ingewikkeld blijkt te zijn.

Ze benadrukten dat hun leden absoluut rechtszekerheid nodig hebben, bijvoorbeeld in geval van ongegronde klachten. De werkgevers zijn van mening dat de verantwoordelijkheid van ondernemingen niet verder reikt dan hun eigen activiteiten en die van hun directe leveranciers (met positieve impact verderop in de keten). De controles in de rest van de keten moeten gebeuren op vrijwillige basis.

De werkgevers maakten dhr. Reynders ook attent op het cumulatieve effect op ondernemingen van verschillende recente - maar ongecoördineerde - initiatieven van de Commissie op het gebied van duurzaamheid en rapportering.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.