© belga

Het VBO steunt de oproep van BusinessEurope om opnieuw handelsakkoorden te sluiten!

Hoge energieprijzen, stijgende inflatie en een woedende oorlog aan de Europese grenzen. We moeten er geen tekening bij maken, het is crisis. We menen echter dat meer diversificatie door middel van nieuwe vrijhandelsovereenkomsten een van de belangrijkste maatregelen zou zijn om de situatie te verbeteren en veel van de huidige uitdagingen aan te pakken. Dat geldt zowel voor invoer – denk aan kritieke grondstoffen – als voor uitvoer – denk aan nieuwe markten waar economische kansen in overvloed zijn en de vraag groeit.


Sofie Declerck, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
16 januari 2023

Daarom moet 2023 het jaar worden waarin handelsovereenkomsten tussen de EU en Mexico, Chili en Nieuw-Zeeland het licht zien. Een overeenkomst met Mercosur, de grootste en meest beschermde markt die ooit over een overeenkomst met de EU heeft onderhandeld, zou voor de Europese Unie het belangrijkst zijn. We moeten dan ook vooruitgang zien te boeken bij de goedkeuring ervan.

De EU moet voor een pragmatische handelsaanpak kiezen – handel drijven met een grote verscheidenheid aan partners om de veerkracht en duurzaamheid van de toeleveringsketens te helpen vergroten. Moderne handelsovereenkomsten, voorzien van solide regels inzake duurzame ontwikkeling, zijn een onmisbaar instrument om een gelijk speelveld met derde landen te creëren en investeringen aan te trekken die cruciaal zijn voor de groene en digitale transitie. Ze zijn bovendien belangrijk om schaalvoordelen te genereren die innovatie stimuleren en die de klimaatverandering helpen bestrijden.

In tijden van crisis moet de EU meer marktkansen creëren om verlies van concurrentievermogen te voorkomen en investeringen aan te trekken. We mogen niet langer wachten, het is nu tijd om onze economie, onze bedrijven en onze burgers te steunen! In dat opzicht sporen we de Belgische overheden ook aan om zowel de reeds bestaande handelsakkoorden, maar ook de volgende akkoorden die op hun bord belanden, zo snel mogelijk te ratificeren.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.