Hoe uw projecten financieren? Kris Peeters licht de rol van de EIB toe

Het VBO organiseerde op dinsdag 6 juli een webinar in samenwerking met de Europese Investeringsbank (EIB). Kris Peeters, vicevoorzitter van de bank, kwam uitleggen hoe Belgische ondernemingen onder bepaalde voorwaarden een EIB-financiering kunnen genieten voor hun project.


Mika Camps, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
07 juli 2021

Het webinar kwam op een ideaal moment. We zitten immers in een onuitgegeven herstelsituatie, met een enveloppe van meer van 750 miljard euro collectieve Europese schulden om de crisis als gevolg van COVID-19 te boven te komen. Maar tegelijkertijd maakt het Belgische relanceplan geen gebruik van het aan België toegekende deel – bijna 6 miljard euro – om de vele projecten te financieren die de privésector naar voren schoof om de duurzame en digitale transitie te versnellen.

Het is nochtans net via die privésector, via onze ambitieuze ondernemingen die zich bewust zijn van de prioriteiten van de toekomst, met name op het vlak van duurzaamheid, dat onze economie zich zal moeten herstellen. Met dit webinar gaven we de ongeveer honderd aanwezige bedrijven de kans om de opportuniteiten van de Europese Investeringsbank te ontdekken.

Na een inleiding van Pieter Timmermans, CEO van het VBO, zetten Kris Peeters, vicevoorzitter, en Avrille Palha, Loan Officer van de EIB, uiteen onder welke voorwaarden zulke financieringen kunnen worden verkregen, aan de hand van twee concrete casestudy’s. Jean-Philippe Michaux, CFO van Puratos, illustreerde hoe zijn onderneming al meermaals kon rekenen op leningen van de bank. Na een Q&A gemodereerd door Olivier Joris, Executive Manager van het competentiecentrum Europa & Internationaal van het VBO en bijgewoond door Pierre-Emmanuel Noël, vertegenwoordiger van de EIB in België, sloot Kris Peeters het webinar af met enkele kernboodschappen.

Het webinar is hier te herbekijken. De presentatie is eveneens beschikbaar via de volgende link.

VBO - Het VBO bedankt EIB-vicevoorzitter Kris Peeters en alle andere sprekers voor hun deelname aan deze sessie. We bedanken dhr. Peeters ook voor zijn aanwezigheid op de gezamenlijke vergadering van de Raad van bestuur en het Strategisch comité, waar hij eveneens de specifieke rol toelichtte die de EIB kan spelen voor de Belgische ondernemingen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.