Werkgeversorganisaties van de Benelux maken met commissaris Schmit balans op van Europese sociale dossiers

Bart De Smet en Pieter Timmermans, respectievelijk voorzitter en CEO van het VBO, namen deel aan een digitale gedachtewisseling tussen de 3 werkgeversorganisaties van de Benelux en commissaris voor Werkgelegenheid, de Luxemburger Nicolas Schmit.


Annick Hellebuyck, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID Olivier Joris, COMPETENTIECENTRUM EUROPA & INTERNATIONAAL
03 mei 2021

Het gesprek ging voornamelijk over de verwachtingen van de werkgevers in deze pandemie- en herstelperiode, maar ook over diverse actuele sociale dossiers. Zo deelden de werkgevers hun kijk op de Europese pijler van sociale rechten, op de uitdagingen rond digitale skills, de voorstellen van de Europese Commissie inzake minimumloon en op de grensoverschrijdende mobiliteit. Ook het belang van het respecteren van de sociale dialoog, die zowel op Europees als nationaal niveau gevoerd wordt, werd benadrukt. De commissaris is ervan overtuigd dat het economische en het sociale luik twee zijden van eenzelfde medaille zijn. Hij nam akte van de prioriteiten voor de economische relance, maar ook van de noodzaak van een economisch en sociaal level playing field, in de vorm van Europese kaders die op nationaal niveau geïmplementeerd moeten worden.

De Europese pijler van sociale rechten zal in een actieplan gegoten worden dat de staatshoofden en regeringsleiders op 7en 8 mei 2021 zouden moeten bekrachtigen op de sociale top in Porto. 

Het VBO en zijn zusterfederaties maakten de commissaris ook bewust van hun prioriteiten in het debat over de invoering van een Europees kader rond zorgplicht en duurzame governance in de ondernemingen.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.