BTW en elektronische handel: de kogel is door de Europese kerk

De Europese raad nam op de Ecofin van 5 december 2017 (de bijeenkomst van de Europese ministers van financiën) nieuwe regels aan over btw bij elektronische handel. De voorstellen zijn een onderdeel van de EU-strategie voor een ‘digitale eengemaakte markt’.


Wesley De Visscher, COMPETENTIECENTRUM FISCALITEIT & INVESTERINGEN
12 december 2017

De regels hebben tot doel ondernemingen die online actief zijn beter in staat te stellen hun btw-verplichtingen na te leven. Ze maken het tevens gemakkelijker om de btw te innen wanneer consumenten online goederen en diensten aankopen, ook in derde landen.

Daartoe wordt de zgn. Mini-One-Stop-Shop (dat is een éénloketsysteem) uitgebreid en worden onlineplatformen verantwoordelijk voor het innen van de btw op de door hen gefaciliteerde verkopen op afstand.

Verder worden nog enkele vereenvoudigen doorgevoerd en komt er een einde aan de vrijstelling voor kleine verzendingen van buiten de EU waarvan de waarde minder dan € 22 bedraagt.

De nieuwe regelingen worden in twee fasen (2019 en 2021) uitgerold.

VBO – Het VBO stelde zich altijd constructief op t.a.v. de voorstellen van de Europese Commissie. Een aantal van de maatregelen is trouwens bijzonder positief.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.