Btw-plicht voor bestuurders-rechtspersonen

Het is zover. Na verschillende keren uitstel wordt de beslissing over de btw-plicht voor bestuurders-rechtspersonen eerstdaags op Fisconetplus gepubliceerd (nr. ET 127.850).


Wesley De Visscher, COMPETENTIECENTRUM FISCALITEIT & INVESTERINGEN
05 april 2016

Zoals we reeds in vorige artikels schreven, hebben rechtspersonen met een bestuurdersmandaat vandaag de keuze: ofwel rekenen zij btw aan over hun bestuurdersvergoedingen ofwel niet. Het keuzestelsel werd echter bekritiseerd door Europa en een aanpassing drong zich op. De deadline hiervoor werd verscheidene keren uitgesteld om de bestuurders-rechtspersonen de kans te geven zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Vanaf 1 juni 2016 is het keuzestelsel verleden tijd. Op bestuurdersvergoedingen zal dan in principe verplicht btw worden aangerekend. In de beslissing worden verschillende interpretatie- en toepassingsproblemen verduidelijkt, o.a. welke vergoedingen precies worden onderworpen aan de btw, wanneer de btw opeisbaar wordt, wat de plaats van de dienst is en onder welke voorwaarden een btw-eenheid kan worden opgericht.

VBO – Het VBO is tevreden over de gang van zaken in dit dossier. Kwalitatieve wetgeving en een redelijke termijn voor de belastingplichtige om zich aan te passen zijn de beste manier om rechtszekerheid en duidelijkheid te creëren.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.