Een reuzensprong voor de douane!

Inzake douane worden enkele belangrijke maatregelen genomen die voordelig zijn voor zowel de overheid als voor de bedrijven!


Wesley De Visscher, COMPETENTIECENTRUM FISCALITEIT & INVESTERINGEN
27 juli 2017

 

  1. Er wordt een centrale webapplicatie ontwikkeld om het aanvragen van vergunningen volledig te automatiseren waardoor ondernemingen zich slechts één keer in verbinding moeten stellen met een centraal EU-platform.
  2. Er wordt ook werk gemaakt van een Enig Klantendossier waarin de economische operator al zijn gegevens kan consulteren, wijzigingen en nieuwe aanvragen kan indienen. Er zullen dus geen manuele aanvragen meer moeten worden ingediend!
  3. Tevens wordt België aantrekkelijker voor bedrijven die hier hun Customs Competence Center willen oprichten door te voorzien in een ‘centralised clearance’-systeem waarbij bedrijven ervoor kunnen kiezen om alle douaneaangiften in te dienen bij één kantoor binnen de EU, ongeacht de fysieke plaats van goederen.
  4. Er komt ook eindelijk een System Based Approach (SBA) waarbij de systemen van een bedrijf onderworpen worden aan een audit, eerder dan tijdrovende controles van elke aangifte. Hierdoor vermindert de administratieve impact op de logistieke ketens aanzienlijk.
  5. Voorts wordt ook nog bekeken welke bijkomende voordelen voor Authorised Economic Operators (AEO’s) kunnen worden gecreëerd.

Deze hervormingen zijn een grote stap voorwaarts voor de douane in België. De voorstellen zijn bovendien welkom en creëren opportuniteiten in het kader van de brexit. Sommige bedrijven herbekijken namelijk waar ze hun nieuwe logistieke hub willen plaatsen.

VBO – Het is belangrijk dat we aan de wereld laten weten dat er in België snel en kwalitatief kan worden gehandeld op douanevlak, zonder al te veel administratieve regeltjes en formaliteiten.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.