e-Pay: versnelde digitalisering van het betaalverkeer

De Belg houdt graag vast aan zijn gewoontes, ook op vlak van betaalwijze: zowat 58 procent van de Belgische betalingen gebeurt vandaag nog steeds met cashgeld. Daar wil de federale regering snel verandering in brengen.


Koen De Munck, COMPETENTIECENTRUM FISCALITEIT & INVESTERINGEN
24 november 2021

De regering voorziet in haar voorontwerp van wet houdende diverse fiscale bepalingen en fraudebestrijding vanaf 1 juli 2022 de invoering van een verplichting voor ondernemingen om over minstens één elektronisch betaalmiddel voor de consument te beschikken. De bedoeling hiervan is niet enkel de consumenten de mogelijkheid te bieden om elektronisch te betalen, maar de verplichting kan door de automatische registratie van betalingen ook aanzien worden als een maatregel in de strijd tegen de fiscale fraude.

De verplichting wordt ingevoerd voor alle ondernemingen in ruime zin, waaronder ook vrije beroepen en alle personen, verenigingen en besturen die economische activiteiten verrichten. Belangrijk is dat maaltijdcheques, ecocheques en consumptiecheques zijn uitgesloten van de definitie van het elektronisch betaalmiddel. Ook cryptomunten of andere virtuele munten zijn uitgesloten. De verplichting om over een elektronische betaalmiddel te beschikken laat ondernemingen echter niet toe om betalingen in cashgeld vanaf dan te weigeren.

Ondernemingen staan voor een grote uitdaging om op korte tijd de nodige investeringen te doen. Het valt daarom bijzonder te betreuren dat de aangekondigde verhoogde kostenaftrek van 120 procent voor de gedane of gedragen kosten in de aanbieding van een elektronische betaalwijze ten gunste van microvennootschappen en zelfstandigen er niet komt door een gebrek aan budgettaire middelen.  

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.