Ecocheques: een nieuwe lijst die zich aanpast aan de evoluties

Op 1 maart 2021 verscheen een nieuwe lijst van producten en diensten die met ecocheques kunnen worden aangekocht. Elke twee jaar evalueert de Nationale Arbeidsraad de lijst van ecologische producten en diensten die men met ecocheques kan aankopen. Hij houdt daarbij rekening met de politieke evolutie en de ecologische inzichten.


Catherine Vermeersch, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
09 maart 2021

De grootste aanpassing op de lijst gaat over energievriendelijke elektro, aangezien het Europees energielabel voor een hele reeks apparaten (koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, wasmachines, tv’s en monitoren) op 1 maart 2021 werd herzien. Werknemers konden voordien alle apparaten vanaf klasse A+ kopen. Op 1 maart werd het Europees energielabel volledig herzien. De klassen gaan van A tot G en er is geen overeenstemming tussen het oude en het nieuwe label. Rekening houdend met het ecologische aspect en de beschikbaarheid van de producten op de markt, beslisten de sociale partners dat de volgende apparaten met ecocheques aangekocht mogen worden: 

- Koelapparaten vanaf klasse D
- Vaatwassers vanaf klasse C
-  Wasmachines van klasse A
-  Tv’s en monitoren vanaf klasse D

De sociale partners zullen bovendien overgaan tot een monitoring van de beschikbaarheid en prijs van de producten voor elke klasse van de nieuwe schaal, in het bijzonder wat betreft de tv’s en monitoren. Indien er een onevenwicht zou ontstaan tussen het criterium van de koopkracht en het criterium van het ecologische karakter zou, vanaf september 2021, op zijn minst klasse E toegevoegd kunnen worden voor die laatste categorie.

Alle vóór 1 november 2020 in de handel gebrachte elektro van de 4 bovenvermelde categorieën met uitsluitend het oud Europees energielabel en die tot 30 november 2021 (voorraad) verkocht kan worden, kan worden gekocht met ecocheques vanaf klasse A+. De andere elektro die nog niet beschikt over het nieuw energielabel kan ook worden gekocht vanaf klasse A+.

Wat biologische producten betreft, worden 4 nieuwe labels aan de lijst toegevoegd: MSC voor de producten van de zee, Ecogarantie en Cosmebio voor cosmetica, hygiëne en verzorging en onderhoudsproducten en GOTS voor textielproducten.

Voor duurzaam tuinieren worden abonnementen en aansluitingen voor volkstuinen toegevoegd aan de lijst en wordt turf uitdrukkelijk uitgesloten, aangezien de winning ervan schade toebrengt aan specifieke ecosystemen.

Ten slotte wordt productverhuur, duurzamer dan een aankoop voor beperkt gebruik (bijvoorbeeld: materiaal voor feesten en recepties, gereedschap en kleine elektro, kledij ...), ook toegevoegd aan de lijst, alsook filters, want voor een aantal producten in de lijst moeten regelmatig filters vervangen worden.

De nieuwe lijst ontdekt u hier.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.