Ecocheques: lijst wordt verder aangepast aan de evoluties

Op 1 september 2021 verscheen een nieuwe lijst van producten en diensten die met ecocheques kunnen worden aangekocht.


Catherine Vermeersch, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
15 juli 2021

In maart paste de Nationale Arbeidsraad (NAR) de lijst aan voor een hele reeks apparaten (koelkasten, diepvriezers, vaatwassers, wasmachines, tv’s en monitoren) als gevolg van de herziening van het Europees energielabel. De sociale partners waren overigens overeengekomen om over te gaan tot een monitoring van de beschikbaarheid en prijs van de producten voor elke klasse van de nieuwe schaal, in het bijzonder wat betreft de tv’s en monitoren. Om een evenwicht te behouden tussen het criterium van de koopkracht en het criterium van het ecologische karakter, besloten ze om vanaf september de klasse E toe te voegen voor de tv’s en monitoren. Voor de andere elektrische apparaten wordt dat evenwicht bereikt met de klassen opgenomen in de lijst en wordt er dus niks aangepast.

De NAR zette bovendien zijn herzieningsoefening verder aangezien het nieuwe Europese energielabel in werking treedt op 1 september voor lichtbronnen (lampen/gloeilampen). De lichtbronnen van klassen A, B, C en D zullen kunnen worden aangekocht met ecocheques. Ten laatste tegen eind 2021 wordt een gelijkaardige monitoring uitgevoerd die desgevallend zal leiden tot de toevoeging van een of meerdere klassen.

De lichtbronnen die op de markt gebracht zijn voor 1 september 2021 die enkel beschikken over het oude Europese energielabel A+ of A++ en die mogen worden verkocht tot en met 28 februari 2023 (voorraad) zullen ook kunnen worden aangekocht met ecocheques.

In de rubriek ‘Duurzaam tuinieren’ konden de ‘erkende biolabels’ in de lijst voor gewasbeschermingsmiddelen mogelijk voor verwarring zorgen, en dus hebben de sociale partners ervoor gekozen om de gewasbeschermingsmiddelen die niet beantwoorden aan de toepasselijke Europese verordeningen uit te sluiten.

Nu de ecocheques in de praktijk elektronisch werden gemaakt, herhalen de sociale partners tot slot hun vraag naar een aangepast juridisch kader.

Klik hier om de nieuwe lijst te ontdekken.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.