Ecocheques: producten uit de korte keten op de lijst

Sinds 1 januari 2022 kunnen ecocheques worden gebruikt voor land- en tuinbouwproducten uit de korte keten. Er werd een nieuwe categorie toegevoegd aan de lijst van ecologische producten en diensten om bij te blijven met de nieuwe ecologische evoluties en ontwikkelingen.


Catherine Vermeersch, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
10 januari 2022

De korte keten is een distributiesysteem waarbij maximaal 1 tussenpersoon tussen de producent (land- of tuinbouwer) en de consument staat. De bedoeling is om duurzamere consumptie van lokale land- en tuinbouwproducten aan te moedigen. Het lokale karakter is immers een belangrijk aspect van de korte keten.

Concreet zullen ecocheques worden aanvaard voor de aankoop van land- en tuinbouwproducten die in de korte keten worden verkocht door houders van de licenties “Recht van bij de boer” en “En direct de la ferme”, erkend door de VLAM en APAQ-W. Die producenten kunnen worden herkend aan de hand van onderstaande logo’s:

De verkooppunten van de korte keten zijn:

- hoeves of hoevewinkels, al dan niet op het bedrijf gelegen; 
- automaten;
- zelfpluk;
- boerenmarkten ;
- ‘voedselteams’;
- afhaalpunten van groenteabonnementen;
- CSA-boerderijen (Community Supported Agriculture) ;
- webwinkels;
- coöperaties;
- Buurderijen.

Klik hier om de nieuwe lijst te ontdekken.

Foto ©belga

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN EN PERSBERICHTEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.