#BringYourDogToWorkDay valt op 21 juni: wat kan en wat kan niet?

#BringYourDogToWorkDay, dat bestaat sinds 1999 en zijn oorsprong vindt in de Verenigde Staten, valt dit jaar op vrijdag 21 juni. Het concept is simpel: werknemers nemen die dag hun hond mee naar het werk. Een goed idee? Het concept roept in elk geval verschillende vragen op. Daarom sommen we even de aspecten op waarmee rekening gehouden moet worden als bedrijven en werknemers het initiatief overwegen.


Bart Croes, COMMUNICATION & EVENTS
17 juni 2019

Je kan het mechanisme een beetje vergelijken met het thuiswerkalarm dat de voorbije jaren zijn ingang vond in ons land. Het is niet omdat het wordt afgeroepen, dat men er zomaar gevolg aan kan geven. Je moet immers rekening houden met verschillende aspecten, zoals veiligheid en hygiƫne.

Zo zijn er in de eerste plaats een reeks sectoren waar dit om hygiƫnische redenen of om voedselveiligheidsaspecten niet mogelijk is.

Daarnaast heeft niet elke werknemer een affiniteit met honden. Sommigen hebben er zelfs angst voor. Het is ook niet altijd duidelijk hoe een dier zelf zal reageren op een nieuwe omgeving.

Vergeet ook niet dat een beperkt aantal mensen allergisch zijn aan honden. Het is wettelijk gezien dan ook noodzakelijk om een risicoanalyse uit te voeren en gepaste maatregelen te nemen om die mensen te beschermen.

Niet elk bedrijf heeft de nodige faciliteiten voor honden.

Het kan of mag dus wel degelijk, maar ons advies is: spreek het op voorhand goed door met de werknemers en doe het alleen als er een groot draagvlak voor bestaat binnen de organisatie en wanneer de randvoorwaarden duidelijk zijn. Als dit initiatief kan bijdragen tot een goede werksfeer, des te beter.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.