Digitaal: niet bang zijn, wel klaarstaan

Op 23 mei was HRPro.be te gast bij het VBO voor hun tweede nationale HR-congres: HR Digital Day.


Joris Vandersteene, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
29 mei 2019

Het VBO stond eind 2016 als stichtend lid – samen met 7 HR-verenigingen – mee aan de wieg van HRPro.be. Als trouwe partner biedt het VBO blijvende ondersteuning aan deze HR-koepelvereniging, het was dan ook verheugd hun congres, bijgewoond door meer dan 200 HR-professionals, te mogen hosten!

We worden om de oren geslagen met doemberichten over verdwijnende jobs en onwerkbare veranderingen door de digitaliseringsgolf. Bang zijn is niet nodig, maar we moeten ons wel voorbereiden op voortdurende verandering en nog meer inzetten op levenslang leren. En precies daar kan diezelfde digitalisering ons vooruit helpen.

Mensen upgraden, omscholen en activeren
De industriële revolutie is al meer dan 200 jaar bezig. “Steeds was het doel innoveren om ons leven beter te maken. Voor het eerst klinkt nu een omgekeerde beweging: moeten we niet terugschroeven? Zoals minder auto’s omwille van de negatieve impact op het klimaat”, zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO. “De mogelijkheden van artificiële intelligentie jagen ons evenzeer angst aan. We zijn het niet gewoon dat een computer voor ons beslist.” Hij pleit ervoor om de opportuniteiten niet te negeren: nieuwe jobs, innovatie, productiviteitsstijgingen … “Voor de arbeidsmarkt betekent digitalisering dat we mensen moeten upgraden, omscholen en activeren.”

De grootste uitdaging voor HR is om mensen met verandering te leren omgaan.
“Medewerkers hebben bredere vaardigheden nodig dan vroeger. Organisaties moeten digitaal talent aanwerven en behouden maar evenzeer inzetten op een cultuur waarin medewerkers, freelancers en robots kunnen samenwerken”, zegt Philippe Van Impe (CEO DigitYser).

Digitalisering zeker, maar mensen blijven het allerbelangrijkste
Dell Technologies peilde naar de digitalisering bij 4600 bedrijven in 42 landen. “Bij amper 5% van de bedrijven zit de digitale transformatie in hun DNA. In België is dat zelfs maar 3%”, weet Pascale Van Damme, VP & Managing Director België-Luxemburg. Grootste barrières zijn data privacy en cybersecurity, gebrek aan budget en middelen, maar zeker ook een gebrek aan medewerkers met de juiste competenties. “Voor mij is technologie erg belangrijk, maar het allerbelangrijkste blijven de mensen. Daarom: HR = key!”

HR = Human & Robots
Professor Lou Van Beirendonck (Quintessence & Antwerp Management School) concludeert voor alle HR-mensen: “We are the ones. HR wordt vaak gezien als de afdeling die het minst enthousiast is over digitalisering, maar dat is omdat haar focus ligt op ethiek, menselijke relaties, menselijkheid … Dat moeten we blijven doen, maar tegelijkertijd moeten we ook meer aandacht besteden aan ROI, analytics en technologie.” HRPro.be-voorzitter David Ducheyne besluit spitsvondig: “HR staat voortaan voor Human & Robots!”

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEF IMPACT

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.