Europese sociale partners onderzoeken uitvoering kaderakkoord over digitalisering

Op 27 april 2021 deelden de Europese en nationale sociale partners hun activiteiten rond de impact van de digitalisering op de arbeidsrelaties. Het Europees kaderakkoord van 22 juni 2020 over de digitalisering moet immers door de nationale sociale partners ten uitvoer worden gelegd.


Kris De Meester, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID Annick Hellebuyck, COMPETENTIECENTRUM WERK & SOCIALE ZEKERHEID
05 mei 2021

Ter herinnering: dat Europees akkoord biedt ondernemingen een actiekader om werkgevers, werknemers en hun vertegenwoordigers aan te moedigen en te begeleiden bij het vormgeven van maatregelen waardoor ze de opportuniteiten van de digitale transformatie in de arbeidswereld kunnen grijpen en kunnen omgaan met de uitdagingen.

Het virtueel evenement van 27 april maakte deel uit van gezamenlijke projecten van de Europese sociale partners in het kader van de sociale dialoog als begrotingsonderdeel van de Europese Commissie. Met meer dan 80 deelnemers die de sociale partners vertegenwoordigen op Europees en nationaal niveau was er duidelijk veel belangstelling.

Hoewel dit nog maar het begin is van het nationale omzettingsproces, zijn er al bemoedigende signalen zichtbaar bij de nationale sociale partners. Er zullen zonder twijfel tal van acties worden georganiseerd voor de tenuitvoerlegging, in functie van het startpunt van de verschillende landen, van de industriële relaties en de prioriteiten. Het kaderakkoord werd actief gebruikt om recentelijk sociale akkoorden te sluiten in verschillende landen, in het bijzonder in de huidige context van de gezondheidscrisis.

De Europese sociale partners moedigden hun nationale leden aan om op deze weg voort te gaan en beloofden het proces te ondersteunen. Zo zal er binnenkort een applicatie worden uitgewerkt, zodat het, dankzij het sociale overleg, eenvoudiger wordt om de onderneming continu aan te passen aan de digitale technologieën.

Het eerste uitvoeringsverslag van de Belgische sociale partners werd intussen op 5 mei goedgekeurd door de NAR. Het zal binnenkort beschikbaar zijn op de website www.nar.be.

Onze partners

Actiedomeinen

Een gezond ondernemingsklimaat is essentieel voor een gezonde economie en duurzame groei in België. Als VBO nemen we de verantwoordelijkheid om de motor van onze welvaartsstaat op kruissnelheid te houden. Om dat te bereiken, focussen we op 18 actiedomeinen die bijdragen tot een duurzame groei.


VBO-NIEUWSBRIEVEN

Schrijf u nu in en ontvang wekelijks de laatste artikelen direct in uw mailbox.